www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ontdek het Gruffalo pad in het Westerkwartier

19 mei 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Ten westen van de stad Groningen ligt één van de kwartieren van het Ommeland; het Westerkwartier. In een van de natuurgebieden in het Westerkwartier vind je vanaf eind mei een bijzonder pad vol verrassingen. Biblionet Groningen en Staatsbosbeheer hebben een verhalenpad uitgezet in de Doezumermieden. De Gruffalo neemt je mee door dit bijzondere gebied.

Het Gruffalo-pad in de Doezumermieden

Na grote successen in verschillende gemeenten in de provincie is er nu ook een verhalenpad in het Westerkwartier. Tijdens je wandeling ontdek je steeds een bladzijde uit het spannende en grappige boek ‘De Gruffalo’ van Julia Donaldson. Een grappig boek waarin een kleine muis op een slimme manier probeert te ontsnappen aan gevaarlijke roofdieren. Tijdens het wandelen zijn er leuke opdrachten die kinderen in de natuur kunnen uitvoeren. Een mooie samenwerking tussen Biblionet Groningen en Staatsbosbeheer in de gemeente Westerkwartier.

Biblionet Groningen

Ga mee op avontuur met de muis

In De Gruffalo gaat de muis op avontuur. De muis heeft veel vijanden, zoals de wezel, das, vos en velduil. Met zoveel vijanden snap je wel dat de muis heel snel en slim moet zijn om te overleven! Ontdek of het deze slimme muis lukt om niet ontdekt te worden. Volg het wandelpad al lezend langs de bladzijden van dit geweldige boek. Het Gruffalo-pad is 2,3 km lang en is van 31 mei tot en met 15 juli beschikbaar. Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Peebos 1A 9865 TG in Opende.

Echte koekoeksbloem

De petgaten van de Doezumermieden

Karakteristiek voor de Doezumermieden zijn de zogenaamde petgaten. Ze zijn ontstaan doordat er vroeger veen werd afgegraven voor de winning van turf. Dit gebeurde vooral voor eigen gebruik. De veenwinning was extra zwaar omdat de zee hier ooit kleine laagjes klei heeft afgezet. Nu wordt er in dit gebied geen turf meer gewonnen en kan de natuur grotendeels haar gang gaan. Tijdens de wandeling kom je langs veel verschillende plant- en diersoorten. Op de schrale legakkers is het in het voorjaar een grote bloemenzee. Soorten als de koekoeksbloem en dotterbloem zorgen voor een prachtig kleurenpalet.

De Lauwers

Fijn weekend!

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

 • Annelies
  21 mei 2023 om 18:07

  Het wordt in de tekst niet helemaal duidelijk welk pad voor het Gruffalo pad gebruikt wordt. In de tags staat Pettenpad. Misschien is het nog praktisch om dit in de tekst te verwerken? Wel een super leuk vooruitzicht. We komen zeker wandelen.

  • Hennie
   27 juni 2023 om 17:55

   Het is inderdaad heel leuk. Wij hebben ontdekt dat je de groene bordjes moet volgen. Maar je ziet vaak in de verte het volgende bladzijde al staan. Wij vinden het in ieder geval een aanrader, de kinderen vonden het heel leuk.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog