www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Nog meer wildernis in Borgharen!

17 april 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Op vrijdag 11 april hebben de Galloway runderen in Borgharen gezelschap gekregen van een kudde Koniks paarden. Het gaat hierbij om een kudde bestaande uit één hengst en drie merries waarvan een merrie met veulen.

foto 1De groep is losgelaten op de Maasoever tussen Itteren en Borgharen. Later zullen de dieren hun weg vinden naar het terrein bij Borgharen waar ook de Galloway runderen sinds 2012 vertoeven. Omdat paard en rund op verschillende wijze grazen, vullen ze elkaar goed aan bij het natuurbeheer.

Konik paarden zijn krachtige, imposante dieren. Ze hebben een muisgrijze kleur, een zwarte streep over de rug (aalstreep) en vaak zebra-achtige streepjes op hun benen. In de natuur leven ze in kuddeverband. Een harem groep bestaat uit een leidhengst met enkele merries en hun veulens.

Gaat dat wel goed samen, paarden en runderen in één gebied? Die vraag wordt vaak gesteld. Wees gerust. In de natuur kunnen paarden en runderen uitstekend met elkaar overweg. Dat wil zeggen: ze gaan elk hun eigen gang en storen zich niet aan elkaar. Ze laten elkaar met rust!

Met rust latenis tevens het advies aan bezoekers van het gebied. Deze grondregel gold al bij de runderen. Bij paarden is die regel extra belangrijk. Waarom? Stoere paarden en schattige veulentjes veranderen in brutale, verwende nesten als ze merken dat er mensen zijn die aaien en voeren. Ze dringen zich op en gaan bedelen. Ook mensen die nooit aaien en voeren worden lastig gevallen. De ontwikkeling van dit ongewenste gedrag kan voorkomen worden. Als iedereen zich aan de regels houdt, blijven de paarden afstandelijk. Het is belangrijk om ook kinderen hierop te wijzen!

foto 2Konik paarden hebben trouwens helemaal geen bemoeienis van mensen nodig. Aandacht krijgen ze van hun kuddegenoten. Gezond voedsel vinden deze taaie rakkers in de natuur.

Door de Koniks met rust te laten, behouden ze hun natuurlijke gedrag. Dat is vaak heel indrukwekkend. Zie je ze bij ondergaande zon al rennen, vol levenslust en energie, door het opspattende water? Misschien ben je straks wel getuige van een veulen dat zijn eerste zwemles krijgt in de Maas! Zie ook http://www.dwaalfilm.eu/koniks_en_spreeuwen

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Liebrand, Andy
  17 april 2014 om 13:09

  Hey Carla, leuk artikel! Grt. Andy

  Met vriendelijke groet,

  Andy Liebrand

  Boswachter VPR

  Staatsbosbeheer

  Beheereenheid Horst | Pastoor Debijestraat 64 | 5963 AG Hegelsom

  T 077-4641907 | M 06 55858771

  E a.liebrand@staatsbosbeheer.nl | http://www.staatsbosbeheer.nl

  [cid:image001.png@01CF5A46.4C617660] twitter.com/BoswachterAndy | [cid:image002.png@01CF5A46.4C617660] facebook.com/staatsbosbeheer | [cid:image003.png@01CF5A46.4C617660] staatsbosbeheer1

  [cid:image004.jpg@01CF5A46.4C617660]

  Magische momenten: Het zit in onze natuur.
  Filmpje pakken? Kijk op http://bit.ly/VjXti3

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog