www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Leven in de brouwerij bij het Biologisch Station

17 augustus 2022 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Frequente bezoekers aan de Mariapeel hebben het vast al eerder opgemerkt: sinds een jaar is er weer wat leven in de brouwerij in en rondom het Biologisch Station. Dat is te danken aan de Lindehoeve, een organisatie voor dagbesteding uit Deurne. Recent is Staatsbosbeheer ook een mooie nieuwe samenwerking met de Lindehoeve aangegaan, waarbij de deelnemers kleine klussen voor ons uitvoeren in de natuurgebieden.

Het Biologisch Station anno 2022

Een gebouw met een verhaal

In eerste instantie was de Lindehoeve slechts huurder van ons pand, het cultuurhistorisch waardevolle Biologisch Station. In 1941 zijn er drie gebouwen zoals het Biologisch Station gebouwd in de Mariapeel, bedoeld als werkkampen voor turfarbeiders. Een aantal jaren later werden de gebouwen echter niet echt meer gebruikt, omdat de verveningsindustrie immers op zijn einde kwam. In 1968 zijn daarom twee van de drie gebouwen afgebroken, kamp 1 werd gespaard. Dit noemen we tegenwoordig het Biologisch Station. De restanten van kamp 2 zijn nog steeds zichtbaar, als je weet waar je moet kijken. De naam Biologisch Station stamt uit de tijd dat het gebouw regelmatig door studenten en onderzoekers werd gebruikt.

Een foto uit de oude doos, toen het Biologisch Station in gebruik was als noodklooster (foto van Deurne Wiki)

Overigens heeft het gebouw nog veel meer functies gehad in de afgelopen decennia. Zo heeft het tijdens de Tweede Wereld Oorlog dienst gedaan als opvangplek en voor kerkdiensten. Later werd het een kantoor van Staatsbosbeheer, met een kleine informatieruimte voor bezoekers. En een aantal jaren geleden heeft de basisschool van Helenaveen het gebouw nog in gebruik gehad, tijdens de verbouwing van het huidige schoolgebouw. Nu heeft het gebouw weer een kleine opfrisbeurt gehad, en maakt de Lindehoeve er dankbaar gebruik van met haar deelnemers.

Nog een foto uit de oude doos uit 1941, een drietal arbeiders met op de achtergrond het gebouw (archief Staatsbosbeheer)

Zinvol werk

De Lindehoeve is met haar 6 tot 8 deelnemers van maandag tot en met zaterdag aanwezig in de Mariapeel. Nadat de Lindehoeve was ingetrokken in het Biologisch Station, gaven ze al snel aan dat ze ook graag actief wilden mee helpen in de natuur. Er zijn voldoende activiteiten binnen te bedenken (er is zelfs een heuse sportruimte ingericht voor de deelnemers), maar des te leuker om ook een zinvolle dagbesteding in de natuur te hebben!

Inmiddels worden er vele soorten klussen uitgevoerd door de deelnemers, variërend van recreatie tot natuurbeheer. Zo zorgen ze ervoor dat de borden en bankjes mooi schoon blijven, worden de wandelroutes gecontroleerd en ruimen ze zwerfvuil op. Verder zijn de deelnemers al aan de slag gegaan met het wegzagen van kleine berkjes en dennen, en zagen ze af en toe kleine takjes weg wanneer deze over de wandelpaden hangen. Ook hebben ze in mei de koffie en beschuit met muisjes verzorgd bij de lammetjesdag.

Beschuit met muisjes verzorgd door de Lindehoeve op de lammetjesdag

 

Wij zijn blij dat we extra handjes hebben in het beheer van onze natuurgebieden, en ook natuurlijk dat het Biologisch Station weer gebruikt wordt. De Lindehoeve is op haar beurt blij dat ze een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Een win-win!

Nieuwsgierig geworden? De deur staat vaak open voor een praatje of een kijkje in het gebouw (wel eerst even aanbellen!).

Wil je meer weten over arbeidsparticipatie bij Staatsbosbeheer? Lees hier verder.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog