www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Aanleg beschuttingsrichels

30 november 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

aanleg beschuttingsrichelsOp maandag 29 november 2010 zijn we gestart met het maken van richels die de konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in de winterperiode extra beschutting zullen geven. Dit is één van de twaalf maatregelen uit het adviesrapport van de commissie Gabor dat maandag 22 november is aangeboden aan Staatssecretaris Bleker. 

De commissie van internationale deskundigen adviseerde om 1000 meter richels te maken in het gebied ‘het Stort’ aan de westkant van de Oostvaardersplassen. We maken ook aan de oostkant 200 meter richels. Daardoor hoeven de grote grazers in de wintertijd niet helemaal naar het westelijke deel van het gebied voor gewenste beschutting. We gaan onderzoeken of de richels extra waarde kunnen krijgen door ze in te planten. Dit zou voor zowel het welzijn van de grote grazers als voor vogels interessant kunnen zijn. Staatsbosbeheer heeft een aannemer ingehuurd om de werkzaamheden uit te voeren. Met kranen en shovels wordt de grond verplaatst.

Staatsbosbeheer is de Provincie Flevoland heel dankbaar voor de snelle medewerking. Zonder de inzet van de provincie hadden we niet zo snel kunnen starten met de aanleg van de richels.

reageren

geef een reactie

 • Hans Breeveld
  9 februari 2011 om 15:35

  Hallo Eva,

  nee, ik heb er bewust voor gekozen om wel zoveel mogelijk informatie te geven, maar ik ben bang dat ik geen kans zie om twitter of facebook bij te houden. Staatsbosbeheer twitterd wel.

  m.vr.gr.
  Hans Breeveld

 • Eva
  9 februari 2011 om 08:29

  Hans, ben jij ook via Facebook of twitter te volgen?

 • harry hosper
  4 januari 2011 om 18:51

  Dag Henk,
  Dank voor je uitleg per e-mail over de voorlopige sluiting van de driehoek. De inhoudelijke argumenten voor de dieren, snap ik. Mijn nare gevoel van dat ik zo plotseling van mijn favoriete wandel- en vogelgebied ben beroofd, blijft. Vrijwel wekelijks, en vooral op momenten met weinig publiek, genoot ik ervan. Ik hoop op snelle heropening na de winter.

 • Nathalie
  13 december 2010 om 11:40

  Beste Hans,

  Ik had een vraag. Samen met een medestudent doe ik literatuur onderzoek over de oostvaardersplassen, met name over het invoeren van grote carnivoren. We schrijven hier een essay over. Nou zoeken wij iemand die verstand heeft van de oostvaardersplassen en daar lijkt u een geschikt persoon voor. Wij wouden u dus vragen of wij u mogen interviewen voor ons essay.

  Met vriendelijke groet,
  Nathalie Horsting

  • Hans Breeveld
   13 december 2010 om 18:33

   Beste Nathalie,

   natuurlijk ben ik bereid om jullie te woord te staan. Als je mij even een mailtje stuurt met een telefoonnummer, dan neem ik contact op.

   vr.gr.

   Hans Breeveld

 • R. van Bergen
  5 december 2010 om 19:37

  Hans.

  Al goed, zeggen we daar waar ik mijn wieg had. 🙂

  Roelf

 • oostvaardersplassen
  4 december 2010 om 15:56

  Beste Roelf,

  helaas, ik ben inderdaad te kort door de bocht geweest in mijn reactie / oordeel. Mijn excuses hiervoor. Ik hoop dat je kunt begrijpen dat als men ons ” zakkenvullers” noemt, en ervan beticht geen gevoel te hebben voor de dieren die bij ons leven , dit bij mij irritatie oproept. Daardoor heb ik jouw opmerking niet in het juiste licht geplaatst. Ook wil ik deze weblog zuiver houden in taal en gebruik.

  Bedankt voor je steun,

  vr. gr.

  Hans Breeveld

 • R. van Bergen
  3 december 2010 om 20:21

  Nick,
  Verdorie zeg, daar was ik nog niet op gekomen. Zelfs de commissie Gabor niet. Maar natuurlijk dat is DE oplossing. Je bent een genie.

  Roelf

  • oostvaardersplassen
   4 december 2010 om 09:16

   Heren (of dames) R van den Bergen en Nick,

   in principe is wat mij betreft iedereen welkom om een constructieve bijdrage te leveren aan de discussie rond de Oostvaardersplassen. Echter, dit is geen platform voor een ieder om personen te beledigen. Dergelijke uitingen worden verwijderd. Bij deze dus het beleefde, maar dringende verzoek om dergelijke uitingen achterwege te laten.

   Hans Breeveld

  • R. van Bergen
   4 december 2010 om 14:01

   Hans kennelijk mijn cynisme niet opgemerkt?

   Voor alle duidelijkheid, ik ben het totaal oneens met deze Nick en dat had je wellicht ook kunnen opmerken uit mijn andere bijdragen.

   Ik draag de “OVP natuurlijk”. als variatie op Van de Veen’s ” Veluwe natuurlijk” een goed hart toe.

   Mijn bedoeling was de als beledigend bedoelde opmerkingen van Nick op zijn nummer te zetten.

   Helaas dus niet over gekomen. 🙂

   Roelf

 • Nick
  3 december 2010 om 18:07

  wat goed wat goed wat goed? denkt iedereen dat dit de oplossing is? laten we eerst maar eens nieuwe boswachters aanstellen voor de ovp! dit zijn geen natuur en dieren liefhebbers maar zakkevullers!!!

 • Henk Bos
  30 november 2010 om 19:13

  Een goed idee…..En zo’n beschuttingsrichel heeft duidelijk zijn meerwaarde..
  Zeker als het in de loop der jaren begroeid raakt met planten en bomen/struiken…(als het de kans krijgt).
  gr Henk

  • MarieChristine
   21 december 2010 om 15:23

   Hallo Henk,
   Ik ben blij met die richels!
   Betekent jouw reactie “Een goed idee…………” dat er ook daadwerkelijk een loopbrug komt naar het bos?
   Ben ook heel benieuwd hoe het staat met de richels, zijn ze af kunnen de dieren er als schuilen in deze ijzige kou?

 • Simon Pepping
  30 november 2010 om 18:33

  Deze snelle reaktie is heel goed, vooral met deze vroeg invallende kou. Zijn er ook plannen om alle dieren de gelegenheid te geven naar het Oostvaardersbos te gaan, b.v. door een loopplank of brug?

 • Yvonne - Incanto Images
  30 november 2010 om 18:20

  wat goed dat dit zo snel geregeld kon worden. Nu met de koude wind er bij zal dit zeker een goede beschutting geven.
  Groetjes Von

 • Irma Vogel
  30 november 2010 om 16:39

  Wat goed, Hans, dat er zo snel mee begonnen kan worden. Ik denk dat dat voor de dieren heerlijke beschutting zal geven. Hopelijk wordt het snel weer iets warmer, zodat ze nog even goed verder kunnen eten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog