www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Droge voeten op het kabouterpad

18 november 2022 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Afgelopen jaren was het kabouterpad in de Oostvaardersplassen in de winter vaak wat drassig en moeilijk begaanbaar. Afgelopen weken heeft firma Knipscheer dit pad met zand uit ons eigen terrein verstevigd. We wilden het pad daarnaast nog avontuurlijker en gevarieerder maken.  

Hoe mooi is het als je met producten uit je eigen gebied problemen kunt oplossen. Bij het uitgraven van de slenk in het Hollandse Hout (zie blog) is een hele hoop zand vrij gekomen. Onder een laag variërend van 1 tot 6 meter klei ligt namelijk nog dekzand. Dit is heel fijn zand uit het pleistoceen, dat daar door de wind is afgezet. Daarna is door de Zuiderzee een laag klei afgezet die dit zand bedekt. Deze kleilaag en een deel van de dekzand laag is afgegraven waardoor er een prachtige waterpartij is ontstaan in het Hollandse Hout. Deze waterrijke natuur trekt dodaarsen aan die graag in helder water jagen. IJsvogels kijken vanuit omgevallen bomen aan de waterkant of ze een visje voorbij zien zwemmen. Ringslangen liggen te zonnen aan de waterkant. En wij krijgen de kans om mensen vanaf het water het bos te laten beleven met de nieuwe kano-excursies.

Zand uit de slenk in het Hollandse Hout

De slenk is nog in aanleg, dus we hebben nog een goede voorraad zand beschikbaar de komende tijd. De verkoop van dit zand maakt het mogelijk dit project te financieren. Het zand wordt onder andere gebruikt voor de aanleg van een nieuwe wijk in Lelystad: de Warande. En ook wij krijgen hiermee de kans om onze infrastructuur te verstevigen.

Zo was het kabouterpad in het Oostvaardersveld, waar ook andere wandelroutes overheen lopen zoals ’t Lange pad, in de winter slecht begaanbaar. De klei laat slecht water door en er ontstonden dan ook grote plassen en modderige delen in de lagere delen van het pad. We hadden er een ‘laarzenpad’ van kunnen maken, maar het loopt toch fijner op gewone wandelschoenen. Daarom hebben we er voor gekozen om het kleipad te verstevigen met zand.

Als je alleen een laag zand neer legt op de klei dan is dat binnen enkele jaren met elkaar verspoeld en daarmee geen duurzame oplossing. Daarom is het pad afgegraven tot 30 centimeter. Op de bodem is worteldoek gelegd, wat het zand weerhoudt van wegspoelen. Het pad is slingerend aangelegd, wat een avontuurlijker karakter geeft aan de route. Als de rand weer begroeid met wilg en vlier zie je door de begroeiing niet direct waar het pad je heen leidt.

Vervangen van de ‘kabouters’ langs het pad.

In de loop der jaren is er een aantal ‘kabouterpalen’ aan dit kabouterpad gesneuveld. De houten palen worden langzamerhand weer overgenomen door de natuur, en zijn daarom aan vervanging toe. Bij elke kabouter is een opdracht te doen, uitgelegd in een boekje die bij het Buitencentrum verkrijgbaar is.. Naast nieuwe kabouters willen we ook kaboutervoorzieningen naast het pad neerzetten. Hoe leuk zou het zijn als kinderen onderweg kabouterhuisjes en speeltoestellen tegen komen. Wil je hier aan bijdragen? Via het Buitenfonds kun je doneren.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog