www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

13 mei: Wereld Trekvogeldag

5 mei 2023 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Kom jij vroeg uit de veren, sla je graag je vleugels uit of ben je zo vrij als een vogel? Dan hoor je thuis op de Wereld Trekvogeldag in de Oostvaardersplassen! Op zaterdag 13 mei ben je zowel in Almere als in Lelystad van harte welkom op deze dag vol belevenissen en informatie. Allerlei activiteiten staan in het teken van het blijven, komen en gaan van de vele vogelsoorten die je op verschillende momenten in het jaar kunt tegenkomen. 

Wereld Trekvogeldag in Almere

Het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere, staat op een mooie plek aan de rand van de Oostvaardersplassen. Met uitzicht op het hart van het gebied met rondom moeras en bos vind je hier heel veel verschillende vogels. Veel water- moeras-, riet- en bosvogels, maar ook  diverse roofvogels. Wie weet die dag ook de zeearend en de lepelaar.

Prachtige wintertaling. foto: Mennobart van Eerden

Op Wereld Trekvogeldag staan de vogels van het gebied in het zonnetje. In Almere is een bomvol programma met activiteiten gericht op de beginnende- en gevorderde vogelaar (volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar). Het programma bestaat o.a. uit diverse excursies, lezingen, workshops en een infoplein. Weten welke vogel je hoort of ziet, wat het herstel van het moeras voor vogels doet, of vogels leren fotograferen is een greep uit verschillende onderwerpen. Ontdekken welke verrekijker bij je past, neus door 2e hands natuurboeken en zien wat een taxidermist doet. Gebruik deze link Wereld trekvogeldag Almere voor meer informatie en het boeken van de activiteiten.

Tijdens de dag is er een pendel per ecokar tussen de 2 evenementlocaties.

Wereld Trekvogeldag Junior in Lelystad

Nieuw dit jaar is de Junior editie van de Wereld Trekvogeldag. Alle kinderen die geïnteresseerd zijn in vogels zijn in Lelystad welkom om aan verschillende activiteiten mee te doen. Zo kun je een speurtocht doen, nestkastjes timmeren of een insectenhotel maken. Ook kun je verrekijker-kijkles krijgen, meelopen tijdens een roofvogelwandeling of een speciale kinderlezing door Jesse Zwart bijwonen. Wil je meer weten kijk dan op Wereld trekvogeldag junior Lelystad

Trekvogelnieuws:

Sinds afgelopen jaar kunnen we een drietal, in Nationaal Park Nieuw Land gezenderde, lepelaars online volgen. Vogelonderzoekers Jan van der Winden en Camilla Dreef volgen de vogels op de voet en schrijven regelmatig over hun trekbewegingen. Hierbij de laatste dagboekaantekeningen van Jan van der Winden. (Zie ook een eerdere blog hierover). Je kunt de gezenderde lepelaars en kluten volgen via de website van Nationaal Park Nieuw Land

David is een hoogvlieger!

Lepelaar David komt heel langzaam terug. Na een lange stop in Marokko is hij stap voor stap Spanje doorgevlogen en foerageert nu bij Bayonne in Frankrijk. Het is een echte hoogvlieger, want boven Spanje vloog hij vaak boven 1100 m en hij ging ook het gebergte Picos de Europa over. Daar zelfs op een hoogte van 2100 m. Bijzonder, want de meeste lepelaars vliegen ten oosten of westen van dit gebergte. Zou hij precies op Wereld Trekvogeldag in Nationaal Park Nieuw Land aankomen? Hij heeft niet zo lang de tijd meer. Kijk dus goed om je heen!

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog