www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Opening Ruiterroute door het Hollandse Hout

19 april 2024 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Gisteren was het dan zover. De officiële opening van de hernieuwde en verlengde ruiterroute door het Hollandse Hout. Het poortgebied van Nationaal Park Nieuw Land aan de kant van Lelystad is hiermee een nieuw ‘avontuur’ rijker.

Een half jaar geleden schreven we al een blog met de aankondiging van de aanstaande oplevering. Maar de formele opening liet nog even op zich wachten. De herfst en de winter waren gewoonweg te nat om het pad goed te laten ‘zetten’ en een ritje over de bezande paden en de doordrenkte klei niet te laten eindigen in een mudride. Nu de route er weer piekfijn bij ligt was het tijd voor een huifkartocht met als speciale gasten Harold Hofstra (Gedeputeerde Provincie Flevoland), Piet van Dijk (Wethouder gemeente Lelystad) en Wouter Wubben (Gebiedsmanager Oostvaardersplassen.)

De menner en eigenaar van de huifkar, Pieter Bremer, heeft zijn sporen verdiend in het Hollandse Hout en de Oostvaardersplassen. Hij is als menner van het eerste uur dan ook de aangewezen persoon om de heren mee op tour te nemen door het Uilenbos, of zoals hij zelf altijd zegt, het Zeilplasbos. De huifkar werd begeleid door ruiters van de lokale manege Extern en bestuursleden van het Paarden Platform Lelystad . Vanaf de start van de route bij de parkeerplaats aan de Uilenweg werd een ronde gemaakt door dit bos ten noorden van de Buizerdweg. Dit deel is slechts een klein stuk van de 15 kilometer lange route die nagenoeg door het hele Hollandse Hout loopt.

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om de bestaande route van ongeveer 8 kilometer te verbeteren en met 7 kilometer te verlengen. Hiermee ging de wens van Lelystadse ruiters en menners voor meer bezande delen en een langere ‘ronde’ door het bos in vervulling. Door bijdragen van de Provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en een aanvullende Europese subsidie (Leader) en de uitvoeringsinspanning van Staatsbosbeheer werd het mogelijk om de route te verbeteren en uit te breiden.

Een aantal leden van het Paarden Platform Lelystad

Om de kosten van het beheer van de route beheersbaar te houden volgt het ruiterpad vooral de bestaande beheerwegen of grasbanen langs de oevers van bijvoorbeeld de Torenvalktocht. Grote stukken van de beheerwegen zijn extra bezand en vergen niet meer dan regulier maaibeheer. De mensen van het Paarden Platform Lelystad zorgen voor het ‘kleine’ onderhoud, zoals herstellen van routepalen en bewegwijzering en nemen ook de snoeischaar ter hand om overhangende takken te verwijderen.

De ruiterroute is een prachtige aanvulling op het bestaande en nog uit te breiden wandel- en fietspadennetwerk in het kader van de ontwikkeling Nationaal Park Nieuw Land in het poortgebied Oostvaardersplassen Lelystad. De komende jaren worden hier nog veel meer mooie stappen in gezet.

Harold Hofstra: “Je kunt Nationaal Park Nieuw Land natuurlijk al beleven vanuit de eco-kar, te fiets, op de boot of gewoon met je wandelschoenen aan. Maar nu kan het dus ook te paard. Een mooie toevoeging aan de natuurbeleving waar de provincie en het Europese subsidiefonds LEADER graag aan hebben bijgedragen.”

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog