www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Buitenmarkt Nijverdal

9 april 2015 boswachters in Overijssel

buitencentrumDeze keer – als uitzondering – een wat langer en uitgebreider –  artikel dan u gewend bent.

 

Het is maandag 2e paasdag 2015, om 11.00 uur start de buitenmarkt bij buitencentrum Sallandse Heuvelrug.Deze gezellige buitenmarktmarkt wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer en het IVN.

 

Een gezellige markt waar ook het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en de Sterrenwacht met een infokraam aanwezig zijn samen met lokale specialiteiten en lekkernijen, oude ambachten en leuke activiteiten speciaal voor de kinderen. Kortom een dag om naar uit te kijken.

 

De ontgoocheling is dan ook groot als ik om 5.50 uur met de ruitenwissers aan van Eerbeek naar Nijverdal rijd. Wat duurt een uur dan lang en heeft het uur ondenkbaar veel tijd om van alles in mijn hoofd los te maken. Komen de standhouders wel, komt er nu wel publiek, hadden we het toch moeten afzeggen? Allemaal vragen waar vooraf geen antwoord op is. Aangekomen bij het buitencentrum verstop ik in het half duister het gouden ei omdat ik gisteren buiten al werd aangesproken: “Boswachter, heeft u het gouden ei al verstopt?” en daar wordt je toch wel nerveus van met een “brandend” gouden ei in de jaszak. Om 7.00 uur eerst even koffie en de eerste afspraken voor het opbouwen, wie doet wat. Het loopt allemaal op rolletjes en met goede twee uur staan de kramen, is de elektra aangelegd en wordt de vrijwilligerscatering voorbereid.

De eerste standhouders komen aan en bezetten hun kramen en stallen hun waar uit. Het is inmiddels droog geworden en de stemming is goed en gezellig.

buitenmarkt 2

Het is nog bewolkt als de eerste bezoekers komen, het zijn behoorlijk aantallen. Zou het dan allemaal toch nog goed komen? Nou, achteraf is het inderdaad allemaal goed gekomen. Het weer is prachtig geworden en met een 3500 bezoekers mogen we van een groot succes spreken. De kinderen konden nestkastjes timmeren, uilenballen pluizen, schminken en broodjes bakken. De ritjes met de Heideslak en de Paardentram waren goed gevuld en konden de bezoekers genieten van onze prachtige Sallandse Heuvelrug. Veel aandacht was er ook voor de oude ambachten zoals een zeis haren, houtsnijwerk, steenhouwen, stenen slijpen, Staphorsterstipwerk, een touwslager en het maken van een midwinterhoorn. Onze Wilko, om maar in Nederlandse termen te spreken, was met zijn motorzaagkunsten één van de grootste publiekstrekkers. Als hij zijn houtcarving kunsten vertoonde stroomde het publiek toe en heeft hij menig applaus in ontvangst mogen nemen. Het IVN had een paar leuke kwissen en voor de dufal`s een heuse voeldoos met enge voeldingen. Je moet het maar durven. De Sterrenwacht Hellendoorn draaide zijn programma met planetarium en sterrenkoepel, een beleving op zich. Gezelschapskoor Oons Tiedverdrief uit Haarle zorgde voor de muzikale omlijsting en zongen gezellige lidjes, zelfs op aanvraag. Ik heb veel prachtig geschminkte vlinders voorbij zien fladderen en vernam dat er steeds een lange wachtrij stond vanwaar de vlinders konden fladderen. De paashaas die rondliep werd steevast door kinderen gevolgd in de hoop op nog wat chocolade eitjes. Ook het nestkastjes timmeren en het uilenballen pluizen was weer een groot succes. Het broodjes bakken was nauwelijks bij te benen, 200 keer een broodje op een wilgenteen prikken en uitleggen maar wat heerlijk om die kinderen rond dat vuur te zien zitten wachtend op een langzaam bruinend of regelmatig een snel zwart wordend broodje. Gelukkig was er een groot broodmes dat de donkere broodjes af kon krabben om daarna gevuld met een heerlijke knakworst en saus te verorberen.

De reacties vanuit het publiek waren meer als positief, een reden te meer om ook volgend jaar weer een buitenmarkt neer te zetten. Ook de standhouders waren positief en een aantal heeft al aangegeven volgend jaar weer graag van de partij te zijn. Achteraf zijn mijn bedenkingen van dat uur in de auto niet uitgekomen. Het is een stralende dag geworden met geweldig veel bezoekers. Moe maar voldaan zet ik om 19.45 uur de neus van mijn auto richting Eerbeek en kan ik nog een uurtje mijmerend terug kijken op een geslaagde dag, echt een dag om met trots op terug te kijken.

 

Gert-Jan Brandenburg, medewerker buitencentrum

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog