www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Goedendag buurman en buurvrouw!

11 november 2015 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Staatsbosbeheer is in voorgaande jaren slecht zichtbaar geweest in en rondom de Engbertsdijksvenen. Dat hebben wij als nieuw boswachtersteam in Twente inmiddels opgemerkt en betreuren dat.
Vanaf heden willen wij graag een nieuwe weg in, de weg naar het zijn van een ‘goede buurman’.

DSCF1699_klein

Kennismaken                                                                                                                Eén van de eerste stappen op de nieuwe weg was een kennismakingsavond eind oktober voor alle direct omwonenden en belanghebbenden van de Engbertsdijksvenen. Voor de aanwezigen een mogelijkheid om kennis te maken met de huidige koers die Staatsbosbeheer wil varen, maar ook kennis maken met de huidige bezetting aan boswachters; welke naam hoort bij welk gezicht en wat valt onder zijn/haar verantwoordelijkheid. Ervaring wijst uit dat korte lijntjes vaak het meest efficiënt werken.

De opkomst was hoog, dat is positief, het gebied leeft onder de omwonenden. Maar er is ook veel oud zeer, beslissingen die in het verleden zijn gemaakt en dan vooral het gebrek aan communicatie en zichtbaarheid. Hier gaan we verandering in brengen. Transparant zijn is denk ik de juiste term.

Er speelt van alles in en rond de Engbertsdijksvenen, in het verleden, het heden en ook in de toekomst staat er nog veel te gebeuren. Maatregelen die nodig zijn om dit bijzondere hoogveengebied te behouden voor de toekomst, haar flora en fauna te beschermen, mogelijkheden te benutten en de rust en weidsheid van dit gebied te beleven.

Ik denk dat ik namens mijn collega’s kan zeggen dat deze avond als ‘bijzonder waardevol’ beschouwd kan worden.

Tussen het pijpenstro                                                                                                 Nog een stap op de nieuwe weg was het introduceren van de Natuurwerkdag afgelopen zaterdag.

De Natuurwerkdag is een landelijk evenement waar verscheidende groene organisaties, stichtingen en verenigingen uit het hele land vrijwilligers uitnodigen om de handen uit de mouwen te steken in het groen. In de Engbertsdijksvenen hadden wij een bescheiden groepje van 6 deelnemers bestaande uit voornamelijk inwoners van naastgelegen dorpen, onze buurmannen en buurvrouwen. Enthousiast baanden zij zich een weg door de hoge pollen pijpenstro en heidestruiken om de oprukkende berken een kopje kleiner te zagen.

De jongste deelnemer was een peuter van 2,5 jaar, ondanks dat zij geen zaag of kniptang kon hanteren, heeft ze een prachtige ochtend buiten gehad, en dat is het belangrijkste. En natuurlijk vergeten we niet de heide, die heeft weer licht en ruimte om zich te ontwikkelen. Tientallen berken zijn omgezaagd en op rillen gelegd om schuilgelegenheid te bieden voor reptielen en andere voorkomende diersoorten die daar baat bij hebben. Er is meer werk verzet dan we voor mogelijk hielden met ons bescheiden maar enthousiaste groepje vrijwilligers, en zij verdienden natuurlijk een warme kom soep om deze waardevolle ochtend in de buitenlucht mee af te sluiten. Buurman, buurvrouw bedankt voor jullie inzet!

Met vriendelijke groet,

Irene van der Linde

Boswachter Twente

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog