www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Laat het voorjaar maar beginnen, de natuur is opgeruimd!

14 maart 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Je hoeft niet speciaal lid van een vrijwilligersgroep te zijn om toch vrijwilligerswerk in de natuur te kunnen doen! Dat hebben tientallen vrijwilligers bij Staatsbosbeheer laten zien. Tijdens de grote landelijke vrijwilligersactie NLdoet, maar ook daarna hielpen ze vorige week onze boswachters met het opschonen van de natuur.

Vrijwilligers, heel erg bedankt voor jullie inspanningen! We geven graag een uitgebreide impressie van jullie werk.

Zwarte Water                                                                                                                   Bij boswachter Johan Dammers moest bij het opruimen van de uiterwaarden bij havezathe Den Doorn aan het Zwarte Water groot materieel worden ingezet om de rommel weg te krijgen. De 10 vrijwilligers hadden helaas geen moeite om de container van de ROVA vol te krijgen.

Johan “Het vervoer van en naar de locatie kon ik regelen met een huifkar van “Natuurboerderij Hogeboom”. Dit was een leuke rit die om 9.00 uur startte bij de Veldschuur in Rouveen. Er werd fanatiek gezocht en om een uur of 12 hadden we zo’n 4 kuub troep bij elkaar gesprokkeld. De buit bestond uit planken, palen, takken, stronken, plastic flessen, glas, tuinstoelen, tennisballen, voetballen enz, enz. Veel kleine zaken stopten we in vuilniszakken en het grote spul hebben we op een aanhanger geladen.”

Op de parkeerplaats van de Veldschuur stond een container van afvalverwerker ROVA uit Zwolle. Deze werd gratis door hen beschikbaar gesteld en afgevoerd. Om half een stond er voor ons een heerlijke lunch met een kop snert klaar in de Veldschuur.

Het was een zeer geslaagde morgen en ik dank de vrijwilligers, ROVA, Natuurboerderij Hogeboom en de Veldschuur hartelijk voor hun medewerking.

Weerribben                                                                                                                       In de Weerribben bij boswachter Egbert Beens was de Lionclub Steenwijkerland actief met vuilruimen langs de fietspaden. Deelnemer Arie schreef: “Een te klein gezelschap heeft vol enthousiasme, en gestimuleerd door het fantastische weer, de taak op zich genomen om in Nationaal Park de Weerribben en begeleid door Staatsbosbeheer  de fiets- en wandelpaden te zuiveren van zwerfvuil.  Steeds vaker blijkt dat bij  dergelijke acties een mannenclub de  steun van hun partners niet kan missen. De foto maakt duidelijk dat de sfeer daar zeker niet onder lijdt. De prachtige grachten  en rietvelden riepen bij velen het “oude ” schaatsgevoel op en dit werd nog ondersteund door de snertmaaltijd bij  onze alom bekende Geertien in Muggenbeet.

Deelnemer Ad vertelt hoeveel rommel er echt lag: “Vooral bij de bankjes en tafels waar onze natuur- en milieuvriendelijke fietsers hun etenswaren nuttigen lag veel troep. 1 volle zak is gedumpt in een container bij Roelof Muis aan de Wetering, de rest heb ik gedumpt in de containers bij de loodsen van Staatsbosbeheer te Kalenberg. Veel piepschuim platen gevonden, maar aan het Hamspad vrij veel resten landbouwplastic en enkele kapotte drainagebuizen. Begin Hanspad vanaf Ossenzijl 1ste bosje liggen nog wat oude piepschuim platen. Verder is alles prima verlopen. Mooi weer.”

Weerribben
Weerribben

Sallandse Heuvelrug 

Op de Sallandse Heuvelrug waren leerlingen van Basisschool De Meander uit Nijverdal druk met het opschonen van de heide. Geen afval ruimen maar opslag van boompjes verwijderen. Zo verandert de afwisselende heide niet helemaal in bos.

IJssel                                                                                                                      Tenslotte was er afgelopen zaterdag nog een andere opruimactie, door de ROVA georganiseerd langs de IJssel. Zo’n 20 vrijwilligers hielpen boswachter Jeroen Oosterbroek daar met het opruimen van de uiterwaarden.

IJssel
IJssel

Namens alle boswachters: nogmaals bedankt!!

Gerard van Breemen
Communicatie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog