www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Scholieren doen onderzoek naar heideherstel op Sallandse Heuvelrug

16 juli 2016 boswachters in Overijssel

Een kleine 200 leerlingen van het Reggesteyncollege in Nijverdal kregen de laatste dagen voor de grote vakantie, lessen ecologie bij Staatsbosbeheer. Drie ochtenden, waarbij we met groepen HAVO en VWO/Gymnasium klassen een theorieblokje en een veldbezoek hebben georganiseerd.

Eén van de biologie docenten van deze Reggesteynleerlingen belde mij een paar weken geleden op met de vraag of ik tijdens een les ecologie, voor al deze tweedeklassers iets kon vertellen over heide en het heidemilieu, en het korhoen in het bijzonder. Omdat het korhoen een symboolsoort is van het heideherstelproject op de Sallandse Heuvelrug hoefde ik niet zo lang na te denken om hierin mee te gaan!

Helaas was de tijd erg kort om alles voor te bereiden, maar de kans om voor één van onze belangrijkste doelgroepen, jongeren uit de omgeving, zo’n belangrijk onderwerp toe te lichten kun je natuurlijk niet laten lopen! Als dit soort mogelijkheden ‘langs komen’ moet je die naar mijn mening pakken! Jongeren betrekken bij het natuurbeheer is ook een kerntaak van Staatsbosbeheer! Daarom blijven we ons inzetten om zoveel mogelijk kinderen en jongeren in onze gebieden te ontvangen. Zij zijn de toekomstige natuurbeschermers, boeren, burgers en beleidsmakers.

Nadat we de groepen in het Buitencentrum hadden ontvangen, gaf ik een korte presentatie over het heideherstelproject en de verschillende organismen die onderdeel vormen van dit heidemilieu. Uiteraard kwamen daarbij ook de zorgen over heidekwaliteit en de achteruitgang van de biodiversiteit in het heidemilieu aan de orde.

Daarna was het tijd voor een wandeling over, en door de heide van de Sallandse Heuvelrug. In twee groepen liepen de scholieren een hele afstand, waarbij ze onderweg allerlei informatie kregen en vragen konden stellen.

Alles bij elkaar waren het drie intensieve dagen.

Ondanks dat het een belangrijke doelgroep is, lijkt het soms wel alsof de jeugd alleen maar belangstelling heeft voor smartphones, en niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in natuur. Heerlijk, als er dan na afloop leerlingen zijn die bij je komen en je bedanken voor de interessante ochtend! Daar doen we het toch voor?!

We hebben er als collega’s allemaal een goed gevoel aan overgehouden. Uiteraard zal deze samenwerking nog geëvalueerd moeten worden, maar ik heb het gevoel dat er meer ‘lessen’ gaan volgen.

Met dank aan: Hanneke, Kees Jan, Sjaak en Wilko.

Arend Spijker, boswachter Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

  • Johan Haliink
    17 juli 2016 om 08:40

    Geweldig initiatief, de jeugd te betrekken bij en te informeren over de natuur
    Ze weten anders niet wat ze missen..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog