www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Technisch weer

22 augustus 2016 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
gentiaanblauwtje

Met collega Ton loop ik in het Luttenbergerven. De zon schijnt en de temperatuur is goed, dus we laten de mailbox voor wat ie is en combineren even een aantal klussen in het veld. Dit weertype wordt bij ons trouwens technisch weer genoemd ? weer voor `technische’ buitenklussen. Ik vraag me af of Gerrit Hiemstra dit weertype kent.

Gentiaanblauwtje-klokjesgentiaan-knoopmier
In het Luttenbergerven groeit onder andere de klokjesgentiaan. Bij de klokjes gentiaan hoort een bijzonder vlindertje, namelijk het gentiaanblauwtje. Dit vlindertje legt haar eitjes op de klokjesgentiaan en daar gaan we naar op zoek. Wanneer de larven uit de eitjes komen doen ze zich tegoed aan de sapstromen van de bloem. Eenmaal volgegeten veranderen de larven in poppen en laten zich op de grond vallen.

De poppen scheiden nu een heerlijke geur uit die onweerstaanbaar is voor de knoopmier. Moederlijk draagt deze mier de heerlijk ruikende pop van het gentiaanblauwtje mee het mierennest in. Hier kan de pop prima vorstvrij overwinteren. In het voorjaar komt de vlinder uit de pop. Dit is een spannend moment. De vlinder moet nu zo snel mogelijk uit het mierennest zien te komen om niet opgegeten te worden. Eenmaal uit het mierennest kan de vlinder zo’n maand lang rustig rondvliegen, dan moeten er in juli/augustus weer eitjes gelegd worden op de klokjesgentiaan en zo is de cirkel rond.

Teambuilding
Wat een prachtige samenwerking hè? Zij hebben elkaar nodig. Is de bloem er niet, dan kan de vlinder haar eitjes niet kwijt. Zijn de mieren er niet, dan zullen de poppen bevriezen in de winter. Alles moet kloppen voor het voortbestaan van deze vlinder. Echte teambuilding vereist dus!

In gedachten zie ik onze teambuildingsdagen voor me. De meest vreemde opdrachten kregen we, om te leren samenwerken. Samen zo snel mogelijk een hoge toren bouwen met boomstammen en met een collega op je rug geblinddoekt tussen bekertjes water naar de overkant. Wij hebben zelfs chocolaatjes met gedroogde meelwormen gegeten om grenzen te verleggen….

Ik hoor het gentiaanblauwtje in gedachten zuchten……raar volk die mensen. Je zorgt gewoon dat er knoopmieren en klokjesgentianen zijn en klaar.

klokjesgentiaan met eitjes
Klokjesgentiaan met eitjes (de eitjes zijn de kleine witte puntjes). Foto: Bas van Noord

Beheer
Zo gewoon is het niet. Helaas gaat het minder goed met het gentiaanblauwtje. Op veel plekken worden geen eitjes meer gevonden.

Gelukkig in het Luttenbergerven wel en daar kwamen we voor. Door vakkundig beheer en samenwerking met de vlinderstichting en vele vrijwilligers die aantallen en soorten vlinders monitoren doen we er hier alles aan om het gentiaanblauwtje te houden.

Ine Nijveld, boswachter Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog