www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kijken met andere ogen

12 september 2016 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Heide nog in bloei

Als boswachters mogen we geregeld groepen mee het bos in nemen. De ene keer hebben we een schoolklas mee, de andere keer een groep oud-docenten van een middelbare school. Steeds weer leuk om met deze groepen op pad te gaan en te vertellen over al het moois dat we onderweg tegenkomen en ons werk. Afgelopen weekend mocht ik, samen met mijn vader -vrijwilliger bij Staatsbosbeheer- een wandeling begeleiden voor een groep mensen met een visuele èn een auditieve beperking.

Best een hele uitdaging, want hoe laat je nu ‘zien’ wat er zo mooi is aan de Sallandse Heuvelrug? Vooraf hebben we de wandeling natuurlijk voorbereid: Waar kunnen we wat laten ‘zien’: Valt hier iets te ruiken, kunnen we daar wat laten voelen? Opeens ben je zelf ook met heel andere ‘ogen’ naar de natuur om je heen aan het kijken.

De contactdag van de Oogvereniging – Doofblinden trok bijna twintig mensen uit het hele land naar Nijverdal. Na een kop koffie met Twentse krentewegge bij het restaurant Buitengewoon Lekker, vertrokken we te voet voor een excursie door het bos en over de hei. Onderweg lieten we het verschil zien tussen Wintereik en Zomereik, we roken de typische citroengeur van ’n Douglas, voelden onder onze voeten hoeveel grind er in de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië naar de Sallandse Heuvelrug is gevoerd en vertelden over de verschillen tussen Bosbes en Vossenbes.

Vossenbes
Vossenbes

Naar buiten gaan is niet voor iedereen gewoon

Omdat niet alle deelnemers volledig doof en blind zijn, konden we soms ook echt nog iets laten zien. De heide, welke nog paars is, was voor een aantal mensen gelukkig nog te zien. Zo nu en dan kwam er een meegereisde doventolk aan te pas om de door ons gegeven informatie te vertalen, door middel van de bekende gebarentaal, maar ook wel door vierhandengebarentaal.

Hoewel het voor velen van ons heel gewoon is om lekker de natuur in te gaan, is het dat niet voor iedereen. Dat is mij deze dag wel duidelijk geworden. Ook ikzelf kijk terug op een mooie dag, waarin voor mij de belangrijkste les was te ervaren op welke andere manieren je kunt ‘kijken’ naar de natuur. Een reclameslogan luidde ooit: “Zien is ervaren…” Ik zou het graag willen omdraaien: “Ervaren is zien!”

Kees Jan Westra,
Boswachter publiek Salland

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog