www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Heide, bos en Thea Beckman

5 november 2016 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
oude akkerrand

oude akkerrand

Op pad

Met kaarten en een grondboor onder de arm lopen we met een groep collega’s op de Sallandse Heuvelrug. We hebben een velddag; een dag waarop we samen kijken naar en praten over de Europese verplichting en Provinciale opdracht om de kwaliteit van dit natuurgebied beter te maken.

De groep bestaat uit ecologen¹, hydrologen², projectleiders, beheerders, adviseurs en boswachters. We hebben ieder vanuit onze eigen discipline een eigen invalshoek. Een optelsom van al deze mensen bij elkaar resulteert in een heleboel kennis, inzicht en ervaring.

Sallands heidelandschap

De Sallandse Heuvelrug vormt samen met de natuurgebieden Lemelerberg, de Borkeld, het Wierdense- en Boetelerveld het Sallandse Heidelandschap. Dit Sallandse Heidelandschap geniet Europese bescherming.  In deze gebieden is ruimte voor natuur en recreatie, maar ook voor landbouw en economie. We staan voor een grote opgave om de bijzondere heide-, planten- en diersoorten in dit gebied te beschermen, zodat het een gezond en duurzaam leefgebied wordt voor de toekomst.

Oude akker

We kijken ook naar het verbinden van de heide met het omliggende agrarische gebied en zo komen we op een hele bijzondere plek. Kaarten uit 1770 wijzen op een oude akker. Nu is het bos, maar een wal met daarop hele oude eiken neemt ons mee terug in de tijd. Als afscheiding werd destijds rondom akkers een hoge wal gelegd. Op deze wal werden struiken met dorens geplant om wild tegen te houden en zodoende het gewas tegen vraat te beschermen. Naast deze wal ligt een oude schapendrift; een plek waar jarenlang dagelijks een herder met zijn schapen liep om op de heide te komen. Je kunt het terug zien op oude kaarten, maar ook in het bos aan de holle weg met daarlangs oude eiken.
Het landschap vertelt zijn verhaal…. Het heeft me nooit veel moeite gekost om bij dit soort verhalen te dagdromen en me in een andere tijd te wanen.

Thea Beckman

Hoe gaaf zou het zijn om even in de tijdmachine van Thea Beckman te stappen en net als Dolf in het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’ terug geflitst te worden. Bliep….. daar sta ik dan met een schort voor en een kapje op te werken op het land. Ik heb een dorsvlegel in mijn hand en probeer zo de graankorrels uit de rijpe aren te slaan. Met alle boeren van onze marke³ zijn we aan het werk op het land. Gelukkig is deze akker droog. Afgelopen winter nog zijn er schapen verdronken door het vele smeltwater dat de berg afkwam. Er wordt gesproken over het aanleggen van een grote wal, iets verderop, om het smeltwater te geleiden4.

veldbezoek
veldbezoek met collega’s

2016

Oeps ik sta te dromen, de collega’s zijn alweer verder gelopen. We lopen, kijken en discussiëren door. Op sommige plekken gebruiken we de grondboor om meer te weten te komen over grondlagen.
De plannen krijgen steeds meer vorm en er valt nog veel werk te verzetten.

Wordt vervolgd.

Ine Nijveld, boswachter Sallandse Heuvelrug en Borkeld

Voor meer informatie zie: http://www.overijssel.nl/thema’s/natuur-en-landschap/projecten/gebiedsgericht/gebieden/sallandse-heuvelrug/

¹Een ecoloog bestudeert de toestand van een bepaalt ecosysteem. Hij/zij evalueert welke effecten veranderingen in de omgeving (bijvoorbeeld stoffen zoals pesticiden, of overbevissing) hebben en wat kan worden gedaan ter bescherming van een ecosysteem.

²Een hydroloog bestudeert het gedrag en de eigenschappen van water in de atmosfeer, op en onder het aardoppervlak. Een hydroloog onderzoekt de relatie tussen ecologische en hydrologische systemen.

³De boermarke of marke is een eeuwenoude vereniging van een groep grondeigenaren die de gemeenschappelijke eigendommen van die grondeigenaren beheert. Het woord marke wordt ook gebruikt om het gebied mee aan te geven dat bij een dorp hoort.

4 Kleine ijstijd: tussen de 15e en de 19e eeuw.

reageren

geef een reactie

 • Marieke
  9 november 2016 om 08:12

  Ik ben het met Johan eens, mij een duidelijke vraag, die mij ook intrigeert: welke opleiding is er nodig voor boswachter?

  • boswachters Overijssel
   9 november 2016 om 14:56

   Zoals boswachter Ine al aangaf hebben we 3 soorten boswachters. De boswachters Beheer houden zich bezig met het in stand houden, herstellen en ontwikkelen van onze natuurgebieden. De boswachters Ecologie inventariseren en interpreteren gegevens op het gebied van flora (planten) en fauna (dieren) ten behoeve van het terreinbeheer. De boswachters Publiek (daar is Ine er een van) geven voorlichting aan pers en publiek en houden zich bezig met recreatieve activiteiten en voorzieningen.
   Bij iedere richting horen verschillende opleidingen/achtergronden. Je wordt dus niet zomaar van de een op de andere dag boswachter; er komt veel (om)scholing en training bij kijken.
   Veel mensen komen overigens uit bij een baan die niet bij hun opleiding past. Talent voor een vak is niet per definitie gebonden aan je achtergrond.

 • Joost
  8 november 2016 om 19:06

  Zeg dat. Keurig antwoord van de boswachter, zelfs met uitnodiging en dan zo neerbuigend reageren is zeer onbeleefd. Staatsbosbeheer blokkeert u a.u.b. het account van deze meneer zolang hij zich niet gedraagt als een heer.

 • Frederike
  8 november 2016 om 17:04

  Johan, doe s.v.p. niet zo neerbuigend. De manier waarop je je vragen stelt c.q. frustraties uit, zijn erg negatief.

 • Johan
  8 november 2016 om 14:08

  Beste mw. Nijveld,
  Ik stel toch een gewone en duidelijke vraag, waar je gewoon op kunt antwoorden? Moet ik daarvoor naar je toe komen?

 • Johan
  7 november 2016 om 23:01

  Blijf mij afvragen: heb je als boswachter geen vakinhoudelijke opleiding nodig? Ik las in Elzevier dat je zomaar als directiesecretaressen boswachter kon worden?! Mijn waardering voor het vak boswachter is daardoor sterk minder geworden!

  • Boswachter Ine Nijveld
   8 november 2016 om 09:54

   Beste Johan, het beroep boswachter heeft uw aandacht. We waarderen het dat mensen interesse tonen in de natuur of in het beroep van boswachter. Binnen Staatsbosbeheer kennen we 3 typen boswachters, ieder met een eigen specifiek kennisgebied. We vertellen u er graag meer over in het buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Vraagt u aan de balie naar mij. Voor openingstijden https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/buitencentrum

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog