www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Speuren naar sporen

5 november 2016 boswachters in Overijssel
gedumpte afvalzakken

afvalzakken gevonden aan de Elerbergweg

Een boswachter houdt niet alleen de wacht in het bos, maar zoekt ook regelmatig naar sporen. Speuren naar sporen zou je kunnen zeggen. Het is een onderdeel van ons werk en daarbij gaat het niet alleen over diersporen. Je zou kunnen zeggen: een boswachter kijkt en interpreteert allerlei sporen, bijna als wat een goede rechercheur ook doet om de juiste dader te vinden! Je hoopt dan natuurlijk op leuke ontmoetingen, maar vooral hoop je op bijzondere waarnemingen.
Het interpreteren van (dier)sporen vind ik als boswachter één van de leukste dingen die ik tijdens mijn werk mag doen.

Wat een boswachter niet doet, dat is wachten op overtredingen!
Toch gebeuren er ook regelmatig onregelmatigheden en ook daarbij komt er soms speurwerk aan te pas! Een poosje geleden kreeg ik een melding dat er acht plastic zakken met afval in het bos lagen. Toen we in de zakken keken zagen we dat bijna alle zakken vol zaten met kinderspullen. Blijkbaar had iemand de kinderkamer opgeruimd en er even niet bij stil gestaan dat een kringloopwinkel waarschijnlijk best belangstelling had voor veel van die spullen.

Gevonden…. of toch niet?

Na wat gezoek en geneus in de zakken vonden we zelfs een bosje huissleutels en een telefoonnummer tussen de spullen. ‘Kat in het bakje’ zou je dan denken!  Helaas was ‘de weg naar de dader’ ietsjes minder eenvoudig dan gedacht. Nadat we een bezoekje hadden gebracht bij het adres, die hoorde bij het gevonden telefoonnummer, bleek zelfs dat ‘onze’ gevonden huissleutel op de voordeur paste! Hebbes, denk je dan, maar nee….na de man des huizes te hebben uitgenodigd op het politiebureau bleek al snel dat hij of zijn vrouw het niet konden zijn geweest!
Wel was en er buurvrouw die ooit een huissleutel van hun huis had gekregen, toevallig wist hij te melden dat die buurvrouw pas ‘de zolder had opgeruimd’.

gedumpt in het bos
Inhoud van de gedumpte afvalzakken.

Buurvrouw?

Dan ook maar de buurvrouw uitgenodigd.  Nadat we haar hadden geconfronteerd met foto’s waarop veel van de spullen stonden, riep ze uit: ‘dat zijn mijn spullen, twee van mijn vriendinnen zouden dat ergens in een container gooien en dat ligt daar bij jullie in het bos?!

Een uurtje later al, zaten we tegenover ‘de twee vriendinnen’. Huilend vertelden ze vervolgens het verhaal: ‘wij hebben de zakken ’s avonds laat in het bos gegooid, we deden het voor onze vriendin, want zij heeft geen auto. We wilden ze eigenlijk in de container van mijn oud werkgever gooien,  maar toen we daar kwamen bleek het hek op slot!  Vervolgens zijn we naar het bos gereden en hebben die zakken maar in het bos gegooid’.

Ja soms is de boswachter de wachter van het bos, en af en toe moet je als boswachter rechercheren, doorzetten, interpreteren en verder kijken.  Soms ontdek je dan bijzonderheden en doe je verrassende ontdekkingen. En vaak blijkt ook dat, als je goed kijkt, het niet is wat je in eerste instantie denkt!

Boswachter, spannend en veelzijdig.

Arend Spijker,
Boswachter Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

  • Hoost49
    6 november 2016 om 10:37

    En een flinke prent (bekeuring) natuurlijk, of niet ??

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog