www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nacht van de Nacht op verschillende locaties goed bezocht

7 november 2016 boswachters in Overijssel
Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht bij Veldschuur 'Bid en Werk' in Rouveen

Op zaterdagavond 29 oktober werd op veel locaties in Nederland de Nacht van de Nacht georganiseerd. Daarbij wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor het schaarser worden van het donker in Nederland.

Nacht van de Nacht bij de Veldschuur in de Olde Maten

Samen met collega Denny Kroeze en de vrijwilligers van de Veldschuur organiseerde ik dit evenement in natuurgebied de Olde Maten bij Rouveen. We hadden achter de Veldschuur een spannende route uitgezet dwars door rietkragen, over boksloten en onder wilgenstruiken door.

Sterrenhemel

Het was een prachtige avond met een letterlijk schitterende sterrenhemel. Prima te zien door de telescoop van de sterrenman.
Zo’n 120 mensen gingen met de “Veldschim” het moeras in. Onze doelgroep, gezinnen met kinderen onder de tien jaar, was heel goed vertegenwoordigd.
Bij het kampvuur vertelde een monnik een spannend verhaal over het Zwartewatersklooster en kon je meedoen aan een interactief schimmenspel. Denny liet dierengeluiden horen en met een nachtkijker kon je zien in het donker. Ik vertelde over de noodzaak van het donker voor de natuur en liet met een klein zaklampje verstopte opgezette dieren zien.

Nacht van de Nacht
Vlak na zonsondergang

Kortom een super geslaagde avond met voor ons veel voldoening en tevreden klanten.
Dank aan de vrijwilligers van de Veldschuur!

Boswachter Johan Dammers


Beleving van een nachtelijk Springendal

‘Nacht van de Nacht’, u heeft de term vast wel voorbij horen komen de afgelopen weken. De dag, of eigenlijk avond waar we aandacht vragen voor het belang van duister in de nacht. Het is één van mijn favoriete werkdagen, want wat is er nou mooier dan met een groep enthousiaste en nieuwsgierige mensen in het donker door het bos te lopen, vertrouwend op al je zintuigen en gewoon gaan. Dát is beleven.

Ultieme beleving van de nacht

Naast de reguliere wandelingen, hebben we dit jaar wat activiteiten ter plaatse toegevoegd. Op het in mystiek schaars verlichte erf van Hoeve Springendal werden tientallen uilenballen in uiterste concentratie door kleine boswachters in de dop uit elkaar gepluisd. Gegiechel en gegil klonk vanaf het, tussen de bomen gespannen touwparcours. Adembenemend mooi kon de sterrenkijker vertellen over al dat pracht aan de hemel. Om maar te zwijgen van de geur van smeltende marshmallows boven het kampvuur. En natuurlijk waren daar de wandelingen, ze horen er bij, ze geven de ultieme beleving van de nacht; een beetje op de gok ga je de groep voor het donker in, alles is grijs, in lichtere en donkere tinten, en geleid door de contouren van bomen en al tastend met de voet volg je het pad. Roepende bosuilen dragen hun steentje bij aan een onvergetelijke avond!

schaars verlicht
Het mystiek schaars verlichte erf van Hoeve Springendal

Nacht van de Nacht, op de laatste zaterdag van oktober, en datum om te onthouden!

Irene van der Linde, Boswachter Publiek Twente


Bang of juist genieten van het donker op de Sallandse Heuvelrug?

In samenwerking met de Sterrenwacht Hellendoorn, IVN Hellendoorn-Nijverdal en Staatsbosbeheer is er zaterdagavond/nacht 29 oktober een mooie editie geweest van de Nacht van de Nacht.

Tevreden omdat alles goed is verlopen, maar eigenlijk meer dan dat. Tevreden omdat we veel mensen niet alleen een mooie avond hebben bezorgd, maar zeker ook omdat die mensen zich weer beter bewust zijn van de schoonheid en het belang van het donker en dat meenemen naar huis en misschien doorgeven…

Nachtwaker

Bij het BuitenCentrum konden groepen mee met een gids langs verschillende posten: de nachtwaker die het donkere bos bewaakt en vertelt hoe belangrijk het donker is voor alles en iedereen, de sterrenwacht, een stukje alleen langs een touw lopen. Voor de kinderen en ouders was eer een korte wandeling op eigen gelegenheid langs diverse posten. Bij elkaar deden 245 mensen mee. Met dank aan de vele vrijwilligers (van het IVN en de Sterrenwacht) die deze avond mogelijk hebben gemaakt!

duister
Duistere figuren dwalen door het bos tijdens de Nacht van de Nacht.

Een beetje bang waren een aantal mensen zeker…….te horen aan de gesmoorde uitroepen, maar het was ook zeker prachtig om een keer in het donker in het bos te zijn, de bosuil te horen roepen en omhoog te kijken naar de prachtige sterrenhemel.

Hanneke Elbertsen, medewerker BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog