www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Aan de slag tijdens de Natuurwerkdag

11 november 2016 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Natuurwerkdag: Kom en werk mee!

Foto: Henny de Joode

60 vrijwilligers werken op de Sallandse Heuvelrug

Op zaterdag 5 november werd voor de 16e keer op meer dan 500 plaatsen in Nederland de Natuurwerkdag georganiseerd. Op 545 verschillende locaties werd er door bijna 14.000 vrijwilligers gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. Ook op de Sallandse Heuvelrug werd er gewerkt: We mochten bijna 60 vrijwilligers ontvangen.

Tegenvaller?

Zaterdagochtend 06:30 uur. Nadat de wekker mijn dromen over zonnige bossen ruw heeft verstoord, heb ik even tijd nodig om echt wakker te worden. Maar dan, wanneer ik wakker ben, is het besef er ook weer: Natuurwerkdag vandaag. Ik kijk naar buiten, en zie dikke druppels op het raam. Da’s even een flinke tegenvaller: “Regen tijdens de natuurwerkdag… Ik zit er niet op te wachten!”

Om 07:30 uur vertrek ik naar het Buitencentrum. Even nog wat laatste spullen pakken en dan naar het ecoduct, waar ik met collega’s Wilko en Arie heb afgesproken om de laatste voorbereidingen te doen. Gelukkig, het is inmiddels droog. Ik snuif de frisse boslucht op en ben er helemaal klaar voor. Even later zijn ook Wilko, Arie en zijn zoon Marco er. Samen zetten we de Staatsbosbeheer-tent op en doen de laatste voorbereidingen.

Werken in de zon

Ondertussen ontvangt collega Ine in het Buitencentrum de eerste vrijwilligers: Veel vaste vrijwilligers van de heidegroep van Staatsbosbeheer, maar ook scouts van twee Scoutinggroepen uit Almelo, gezinnen en burgemeester Raven van onze mooie gemeente Hellendoorn. Als iedereen binnen is en voorzien is van koffie, thee, limonade en iets lekkers, beginnen we. Ine heet iedereen welkom, vertelt over de natuurwerkdag en legt uit wat we vandaag gaan doen.

Even later vertrekken we naar het ecoduct. In 2011 aangelegd om verschillende soorten fauna de kans te geven van het zuidelijk deel van de Sallandse Heuvelrug naar het noordelijk deel te trekken. Het is een bijzonder ecoduct: Het gaat over de N35 en onder het spoor door. Het ecoduct moet een open karakter houden, daarom verwijderen we op en rond het ecoduct grove dennen, berken en lariks. Onder het werken wordt er gezellig gepraat, de kleinere kinderen spelen met dennentakken en we genieten met z’n allen van de –inmiddels ook doorgebroken- zon.

Klein en groot helpen mee
Klein en groot helpen mee (Foto: Henny de Joode)

“We houden teveel pauze. Ik wil gewoon lekker doorwerken!”

De lunch bestaat vandaag uit heerlijke tomatensoep en lekkere bolletjes. Er is genoeg voor iedereen en met een gevulde maag gaan we weer aan de slag. Wilko neemt de groep mee voor een wandeling over het ecoduct en vertelt iets over de dieren die er gebruik van maken. Heel bijzonder: Voor de groep springen vier Reeën weg. Het lijkt wel afgesproken werk… Na deze onderbreking gaan we nog even aan de slag. Marijn, één van de jeugdige deelnemers, die samen met zijn opa naar de Natuurwerkdag is gekomen, vertelt me dat dit al de zesde keer is dat hij mee doet. Elke keer weer is het een leuke dag, al vindt Marijn dat we iets teveel pauze houden: “Dat mag wel wat minder, ik wil gewoon lekker doorwerken!”

Terugkijken op een mooie dag

Toch vindt ook Marijn het niet erg als we om 14:15 uur melden dat we stoppen met werken. Hoewel we vrijwel de hele dag in de zon hebben kunnen werken, dreigt het nu te gaan regenen. Voor iedereen is er nog koffie, thee of limonade. Wilko bedankt iedereen voor zijn / haar komst en medewerking en we delen aan alle vrijwilligers een zakje met bloembollen uit. Als iedereen vertrokken is, breken we snel de tent af en ruimen de andere spullen op. Als de tent ingepakt is, begint het zachtjes te regenen. Ik vind het goed, we hebben een mooie dag gehad…

Komt u volgend jaar ook?

Alle vrijwilligers die ons hebben geholpen met het beheren van de natuur op de Sallandse Heuvelrug: Hartelijk dank! Wilt u volgend jaar ook (weer) helpen? Kijk dan zo tegen half oktober op www.natuurwerkdag.nl Kunt u niet zo lang wachten? Meldt u aan als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer. We heten u graag welkom!

Met een groene groet,

Kees Jan Westra, boswachter Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

 • Wil van Lieshout
  12 november 2016 om 10:32

  Vaak heb ik mee gewerkt met deze dagen. Soms met de kleinzoons, soms alleen.
  Ondanks dat ik niet de jongste meer ben zou ik volgend jaar toch weer eens mee doen.
  Lekker struinen door hei en struiken en je nuttig maken.
  Daarom, tot volgens jaar.

  • Boswachter Kees Jan Westra
   15 november 2016 om 08:39

   Hallo Wil,

   Natuurlijk heel hartelijk welkom volgend jaar!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog