www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Vele handen maken licht werk!

22 november 2016 Boswachter Jeroen Buunen in Overijssel
harde werkers

Met beugelzaag, steekschop en kniptang worden ongewenste bomen en struiken uit de heide verwijderd.

Afgelopen zaterdag hebben leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum en Ootmarsumse lopersclub (OLC 93) de handen uit de mouwen gestoken. Met een groep van ongeveer dertig man is er flink gewerkt in het gebied de Strengen op het Springendal.

Het gebied de Strengen gelegen aan de Brandtorenweg is ongeveer twintig jaar geleden omgevormd van landbouw naar natuur. De voedselrijke bovenlaag is toen deels afgegraven waardoor oude aanwezige zaadbanken vervolgens weer zijn gaan kiemen. Al snel kwam de oorspronkelijke begroeiing van struik en dopheide weer terug. Daarnaast kwamen er ook zeer bijzondere soorten te voorschijn  zoals: grote wolfsklauw, jenerverbes en parnassia.

Heide “onderhouden”?

Wanneer de heide niet wordt “onderhouden” groeit het vanzelf weer dicht met zaailingen van o.a. berk, grove den en kruipwilg. Deze soorten vormen al gauw een jong bos en vormen daarmee veel schaduw. Dit is niet goed voor de heideplanten, deze groeien op plekken met veel invloed van zonlicht, kortom er moet gewerkt worden om de heide en de bijzondere plantensoorten die daarin groeien te behouden.

mooie heide met brem en jeneverbes
Het resultaat van een paar uurtjes werk! Een mooie heide met daarin brem en jeneverbes.

Succes

Het gebiedje de Strengen dreigde ook dicht te groeien, maar daar is afgelopen zaterdag een stokje voor  gestoken. Staatsbosbeheer is blij met het behaalde resultaat en het getoonde enthousiasme! Na afloop van de werkzaamheden was er daarom ook een kleine versnapering bij het beheerkantoor aan de Hooidijk 64. Iedereen werd bedankt voor zijn of haar inzet. Staatsbosbeheer hoopt volgend jaar met dezelfde groep of groter een ander deelgebied van het Springendal aan te kunnen pakken.

Jeroen Buunen, boswachter Publiek Twente

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog