www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Wintergasten op de Sallandse Heuvelrug: Kramsvogels

5 december 2016 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Kramsvogel (Foto: Wikipedia)
Kramsvogel (Foto: Wikipedia)

De laatste weken kunnen we op de Sallandse Heuvelrug genieten van grote groepen Kramsvogels. In de solitaire bomen die op de heide staan, zie je nu vaak veel Kramsvogels en wanneer je de bomen passeert vliegen er geregeld grote groepen Kramsvogels op. Een indrukwekkende belevenis kan ik je verzekeren! Graag vertel ik je meer over de soort.

Voorkomen

De Kramsvogel is een soort die in Europa voorkomt van midden-Frankrijk tot in het noordelijkste puntje van Scandinavië. Scandinavië is ook waar de soort het meest broedt: 60% van de Europese populatie broedt daar. In Nederland broeden er tussen de 15 en 40 paar, voornamelijk in het oosten en zuiden van ons land. Dat aantal is schrikbarend laag als je bedenkt dat het aantal in de jaren ’80 nog tussen de 800 tot 900 paar lag!

Wintergast

De Kramsvogel is een echte trekker of overwinteraar. Het is bekend dat in de winter grote kolonies aangetroffen kunnen worden in fruitkwekerijen, waar ze afkomen op rottend fruit. Maar ook tref je Kramsvogels aan in de duinen. Daar foerageren ze op Duindoorn.  Op de Sallandse Heuvelrug komt de Vossenbes (of Rode bosbes) in grote getale voor. De bessen bevatten een natuurlijk conserveringsmiddel (benzoëzuur). De bessen blijven daardoor praktisch het hele jaar een lekker hapje voor veel soorten vogels. Het zal je niet verbazen: De Kramsvogel is er ook dol op en mede daarom zien we zoveel Kramsvogels in deze periode van het jaar. In het afgelopen weekeinde zag ik groepen van wel 100 tot 150 Kramsvogels!

Twee Kramsvogels in een oude Eik
Twee Kramsvogels genieten van het late middagzonnetje

Geen Kramsvogel te bekennen. Of toch wel?

Afgelopen zaterdag trok ik er, gewapend met fototoestel, op uit om een paar plaatjes te maken als ondersteuning bij dit artikel. Na de Sinterklaas-stress achter mij gelaten te hebben, wandelde ik van het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug door het bos naar de heide. Naar de plek waar ik eerder deze week enorme hoeveelheden Kramsvogels had gezien. Maar, juist op dit moment, zo tegen het einde van de middag, trof ik geen enkele Kramsvogel. Met een lichte teleurstelling vervolgde ik mijn weg. De teleurstelling was al snel weg toen ik allerhande andere mooie foto’s kon maken. En terwijl ik daarin opging, hoorde ik op een gegeven moment toch weer de bekende roep: Kramsvogels! Ik liep weer terug in de richting waar ik vandaan was gekomen. Al genietend van dit bijzondere fenomeen probeerde ik de Kramsvogels netjes scherp op de foto te krijgen met de telelens. Wat een bijzonder moment om midden op de heide, in de stilte, te genieten van zoveel vogels. Puur genieten vind ik dat.

Thuisgekomen natuurlijk direct kijken naar de foto’s: Ik weet niet of het mijn onervarenheid met het toestel was of dat de Kramsvogels toch niet zo van foto’s houden. Feit is dat ik jullie (nog) niet kan voorzien van hele mooie foto’s van Kramsvogels. Ik zal blijven uitkijken naar een moment dat het wel lukt een mooie(re) foto van Kramsvogels te maken.

Met een vriendelijke groet,

Kees Jan Westra,
Boswachter Sallandse Heuvelrug
@keesjanwestra

reageren

geef een reactie

 • Klaas Hadderingh
  7 februari 2018 om 20:52

  Vanmiddag hetzelfde verschijnsel gezien: een hele vlucht vogels, wit van onder, zwarte staart, Twijfelde tussen koperwiek en kramsvogel, maar bij de zoekopdracht “vogels op de Sallandse Heuvelrug” kwam ik dit artikel tegen en wisten mijn vrouw en ik zeker welk gevogelte we ” in de kuip” hadden.
  Vroeger heb ik dit beestje vaak genoeg gezien, maar de laatste tijd inderdaad zelden. Recentelijk nog wel een groepje bij de Archemerberg.
  Ook ik heb een redelijke foto van een groepje in de boom kunnen maken, maar al snel pakten ze weer hun biezen.
  Weer een soort toe te voegen aan onze “score-(foto)lijst”, ook al is ie niet fantastisch.

  • Boswachter Kees Jan Westra
   27 februari 2018 om 21:45

   Hallo Klaas,

   Een wat late reactie, maar mooi dat de blog u de spreekwoordelijke ‘licht in de duisternis’ heeft gebracht. De kramsvogels leken een tijdje wat minder aanwezig, maar vorige week vlogen er nog grote groepen op. Onze mooie Nederlandse natuur heeft nog veel verrassingen in petto!

   Een groene groet,

   Kees Jan Westra
   Boswachter Salland

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog