www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Laat niet als dank…

10 januari 2017 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Een container die verwijderd gaat worden

Eén van de containers op dagcamping De Borkeld

Een bericht in dagblad Tubantia en op Radio en TV Oost  kondigde het aan: “Staatsbosbeheer haalt alle afvalbakken en containers van de Sallandse Heuvelrug en Borkeld weg”. In deze blog zal ik onze beweegredenen uitleggen.

Toenemende recreatie

Halverwege de vorige eeuw, na de oorlog, ging het welvaartsniveau omhoog en was er meer tijd om te recreëren. Al ging dat wel anders dan tegenwoordig: Bermtoerisme is er een goed voorbeeld van: Mensen parkeerden hun auto langs de weg en gingen dan gezellig met het hele gezin picknicken in de berm, zonder te zoeken of er op enige afstand van de weg niet een leuker plekje was.

https://www.youtube.com/watch?v=bj441mTaz8Y

Bij de banken die Staatsbosbeheer vanaf de jaren ’60 ook steeds meer ging plaatsen, werd standaard een afvalbak neergezet. Een medewerker van Staatsbosbeheer, vaak een oudere bosarbeider die het wat rustiger aan moest doen, werd belast met het legen van de afvalbakken en had daar een flinke taak aan. Een bekende spreuk die velen kunnen afmaken is “Laat niet als dank voor ’t aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos, de schillen en de dozen.”

Oud ANWB-affiche ‘Laat niet als dank’
Oud ANWB-affiche ‘Laat niet als dank…’, een oproep om zwerfafval tegen te gaan.

Verandering in recreëren

Medio jaren ’70 veranderde het: De recreant ging anders recreëren, er kwamen meer banken op meer verschillende plekken, ook verder het gebied in. Maar niet altijd werd daar meer een afvalbak bij geplaatst. In de loop der tijd werden de meeste afvalbakken door onze voorgangers opgeruimd. Echter, op een aantal plaatsen bleven er afvalbakken staan. Zoals op het uitzichtpunt Noetselerberg en het uitzichtpunt Holterberg. En er bleven grotere containers staan op de dagcampings op de Holterberg en De Borkeld.

En nu: Alle afvalbakken weg

Nu, in 2017, hebben we besloten dat we de laatste afvalbakken en containers ook weghalen. Dit doen we om meerdere redenen: Allereerst vinden we dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor eigen afval. Als je iets meeneemt de natuur in, kun je je afval ook weer meenemen naar huis of weggooien in een afvalbak op één van de parkeerplaatsen aan de randen van het gebied. De afvalbakken op de parkeerplaatsen rondom de Sallandse Heuvelrug blijven staan, dus daar kan nog steeds gebruik van gemaakt worden.

Een andere reden voor het weghalen van de afvalbakken is dat we steeds vaker ander afval dan recreatie-afval tegenkomen in de containers: Bouw- en sloopafval, grof vuil, maar ook gewoon huisvuil. De kosten voor afvoer nemen daardoor enorm toe. Afgezien van de personeelskosten voor het legen van afvalbakken kost het ons op jaarbasis € 10.000,-! Geld dat we heel goed kunnen gebruiken voor onze andere taken.

Is het vragen om meer zwerfafval?

Onze ervaring is dat op plekken waar een afvalbak staat, het afvalprobleem niet wordt oplost, maar in sommige gevallen juist verergert. Er ontstaat zwerfvuil doordat mensen hun afval naast de afvalbak gooien. Ook dieren, zoals kraaien en vossen, trekken het vuil uit de bakken als ze op zoek zijn naar voedselresten. Ondanks deze ervaringen houden we de ontwikkelingen de komende tijd goed in de gaten.

We beseffen ons dat deze maatregel wel wennen zal zijn voor de bezoekers. Een jarenlange service wordt niet langer verstrekt. Natuurlijk hopen we dat we op uw medewerking kunnen rekenen bij het schoon houden van de natuur. U helpt toch ook mee?

Kees Jan Westra,
Boswachter publiek Salland
@keesjanwestra

reageren

geef een reactie

 • Roelof Heringa
  10 januari 2017 om 14:10

  Hallo Kees Jan,
  Terecht merk je op dat dit beleid van vermindering van afvalbakken al langer geleden is ingezet. (vuil trekt vuil aan!)
  Goede stap dat nu ook de laatste afvalbakken/containers weggaan. Hoop dat dit zal leiden tot minder afval in onze natuurgebieden.

  • Boswachter Kees Jan Westra
   12 januari 2017 om 15:50

   Dag Roelof, Goed om ook van een oud-Staatsbosbeheerder te horen dat de ervaringen in de afgelopen jaren aangeven dat de hoeveelheid zwerfvuil niet toeneemt door het weghalen van afvalbakken. Anders was de maatregel natuurlijk niet uitgevoerd.

 • Roos
  10 januari 2017 om 11:04

  Wat een dapper besluit. Heel goed. Het zijn ook lelijke bakken die het beeld van het mooie Sallands heidelandschap verstoren. En we zijn met elkaar toch volwassen genoeg om onze eigen rommel op te ruimen. Een schoner milieu begint bij jezelf.

  • Boswachter Kees Jan Westra
   10 januari 2017 om 11:41

   Dank Roos, heel goed om ook dit soort reacties te krijgen. Wij gaan ervan uit dat iedereen volwassen genoeg is om de eigen rommel thuis weg te gooien.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog