www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Heidebeheer in de sneeuw

22 februari 2017 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Zaterdag 11 februari 2017 waren de heidewerkers alweer actief op de heide. Zo’n 8 zaterdagen per jaar komen zij van 9 tot 12 uur bij elkaar om bomen en boompjes weg te zagen. Op die manier worden een aantal heidevelden in stand gehouden. Dat is de leefruimte voor talloze diersoorten zoals bijvoorbeeld de nachtzwaluw en de zandhagedissen.

Het is een enthousiaste groep vrijwilligers die graag in de natuur is. Staatsbosbeheer stelt de gereedschappen, zoals zagen kniptangen, scheppen en touwen en touwen ter beschikking. Er worden geen gemotoriseerde gereedschappen gebruikt.  Op 11 maart a.s. kunnen zich nieuwe vrijwilligers melden op de website van NLdoet.nl. Iedereen die mee wil doen is welkom.

Werken met schoolklassen

Enkele leden van de groep zetten zich daarnaast in om alle Holtens Basisscholen elk jaar in de gelegenheid te stellen om met een of meer klassen een ochtend deel te nemen aan het heidewerk. De leerlingen krijgen uitleg en werkinstructie van een aantal begeleiders. Bovendien wordt er dan in kleine groepjes ook een rondleiding gegeven voor de leerlingen met informatie en verhalen over de natuur op de Holterberg. De meeste leerlingen vinden het zo  geweldig dat ze niet meer terug willen naar school.

Meer informatie en contactpersonen kunt u vinden op de website van duurzaamholten.nl onder de knop HEIDEBEHEER. Via die website kunt u zich het hele jaar aanmelden als vrijwilliger.

Bent u niet woonachtig in de regio Holten, maar wilt u in uw vrije tijd vrijwilligerswerk voor Staatsbosbeheer gaan doen? Kijk dan eens op deze pagina over vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer. Meldt u aan bij één van mijn collega’s in Overijssel of elders in Nederland. U kunt zich inzetten in het beheer, de educatie of op een ander vlak. Graag tot ziens! 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog