www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hulde aan de bacteriën!

13 maart 2017 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
maaimachine

heidemaaien

Terwijl de eerste lentedagen zich aandienen blikken we nog even terug op de afgelopen wintermaanden, want terwijl de natuur in rust was, waren de boswachters allerminst in rust. Er is hard gewerkt op de heide.

Voor de biodiversiteit (soortenrijkdom) is het belangrijk zowel oude, hoge heide als jonge, korte heide te hebben. De oude heide biedt een veilige leefomgeving voor op de grond broedende vogels. De jonge heide is aantrekkelijk voor allerlei insecten die zorgen voor bestuiving, maar die ook dienen als voedsel voor vogels en hagedissen. Deze situatie met verschillende heidestructuur kunnen we op meerdere manieren bereiken.

Maaien

Eén van de manieren is maaien. Het is u wellicht opgevallen dat er ronde vormen op de heide in het Numendal bij Holten zijn gemaaid. Ook op De Borkeld is de maaimachine geweest. Er is in totaal 6 hectare gemaaid wat 210 heiderollen opleverde.

 

Heiderol
Gemaaide heide in een rol

Na het maaien is de heide geen afval. In tegendeel!

De gemaaide heide wordt in rollen verpakt en getransporteerd naar Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Het wordt er toegepast als biologische luchtfilter bij slachterijen en fabrieken.
Zo’n biofilter bestaat uit een grote bak waarin een laag van 1 tot 1,5 meter  heide wordt aangebracht. De lucht wordt hier van onder af doorheen geblazen en met behulp van micro-organismen zoals bacteriën gezuiverd.

biofilter
Het biofilter is een grote bak met een dikke laag heide.

Een biofilter gaat ongeveer 10 jaar mee. Het is een goedkope manier van zuiveren en bewijst weer eens dat de natuur prima haar werk doet!

Hulde aan de bacteriën!

reageren

geef een reactie

  • J.Dunnink
    16 april 2017 om 13:15

    Zo door gaan elk jaar 10% maaien goed voor biodiversiteit. De broedende vogel zo als de wulp willen van op het nest kunnen zie als er gevaar dreigt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog