www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Dat doet ie anders nooit

17 maart 2017 boswachters in Overijssel
verscholen

Jonge haas houdt zich verscholen in het gras

Lieve trouwe lobbes met jachtinstinct

De eerste voorjaarsbloemen beginnen uit hun knop te kruipen; aan de hazelaar zie je minuscuul kleine, maar o zo mooie rode, vrouwelijke bloempjes. Ook madeliefjes en klein hoefblad bloeien al. De eerste vogels zingen, kortom, het voorjaar begint langzaam te ontluiken. Wat je niet ziet, maar er al wel zijn, dat zijn de jonge haasjes. Soms liggen ze zelfs heel dicht langs een wandel- of fietspad, ogenschijnlijk zo maar achtergelaten door de moeder. Niets is minder waar. Natuurlijk komt de moeder komt terug om haar jongen te voeden. Maar soms heeft ze gewoon niet in de gaten dat de plek waar ze haar jongen achter laat een levensgevaarlijke plek is!

Wiegje in het wild

Over enkele weken worden weer de eerste reekalveren geboren, ook die kunnen op de gekste plekken liggen, zelfs langs paden, of aan de rand van een bosperceel waar mensen langs lopen en/of fietsen. Niet echt handig van die reeën, maar weten zij veel! Gelukkig weten wij mensen wel beter. Wij weten dat er in de natuur allerlei dieren leven, grote en kleine, die zich allemaal voortplanten. En al deze jonge dieren hebben veel rust nodig om groot te worden.

onzichtbaar
Ziet u het reekalfje?

Te gast bij moeder natuur

Wandel- en fietspaden doorkruizen veel leefgebieden van allerlei wilde diersoorten. Als wij gebruik maken van deze recreatieve voorzieningen door deze leefgebieden, dan zijn wij eigenlijk op bezoek bij de dieren. Wij zijn te gast in andermans gebied zou je kunnen zeggen. De meeste mensen realiseren dat en gedragen zich daarnaar. Met respect betreden zij de omgeving waar ze op bezoek zijn. Ze houden gelukkig rekening met de kwetsbare natuur. Zij hebben hun hond niet los maar vast. En dat wordt door de boswachter beloond. Deze periode krijgt het baasje een kop koffie en een kluifje voor de hond.

Op deze manier vragen we aandacht voor de kwetsbaarheid van de natuur. Dat doen we bijvoorbeeld ook door aan het begin van een natuurgebied borden te plaatsen met de ‘spelregels’. Je kent die oranje borden vast wel, waarop met grote letters staat: Vrij wandelen op wegen en paden. En daaronder: een aantal extra aandachtpunten zoals geen toegang met loslopende honden.

bord met spelregels
Spelregels, lap ze niet aan je outdoor-laars.

Honden fijn maar wel aan de lijn

Ondanks alle goede bedoelingen en ondanks dat bijna alle hondenbezitters weten dat hun lieve, trouwe lobbes geen vlieg kwaad doet, gaat het soms toch heel erg fout. Laatst gebeurde het nog. Een hond rook ineens een ree. En voordat iemand het in de gaten had, rende de hond er achter aan. In doodsangst sprong de ree tegen een raster, waardoor de hond de ree te pakken kreeg. De anders zo lieve trouwe lobbes veranderde in een verscheurend roofdier! Het is de hond niet kwalijk te nemen, hij stamt immers af van de wolf. Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.

Doodsangst

De eigenaar van de betreffende hond is doorgelopen en was niet meer te traceren. Een toevallige passant filmde het trieste gebeuren. Door te roepen en te schreeuwen gaf de hond het uiteindelijk op. De ree kwam moeizaam in de benen en strompelde het bos in, waar ze later uit haar lijden moest worden verlost.

Welkom!

Het voorjaar komt er aan, alle dieren zijn in elk jaargetijde kwetsbaar. Maar jonge pasgeboren dieren, zijn heel erg teer en hebben onze bescherming extra hard nodig! Om nog lang te kunnen genieten van de natuur met haar bijzondere plant- en diersoorten, vragen we uw aandacht hiervoor. Houd uw hond aan de lijn of informeer bij het Buitencentrum naar de hondenlosloopgebieden. Met respect en bewondering voor de natuur bent u van harte welkom!

Waarschuwing: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Hond jaagt ree de dood in.

Arend Spijker
Boswachter Sallandse Heuvelrug

 

reageren

geef een reactie

 • Annelies van Dijk
  17 september 2018 om 11:49

  Ook ik zou het naar en akelig vinden dat mijn honden een ree te pakken zouden krijgen… Maar de werkelijkheid is dat overgrote deel van honden nooit van hun leven in staat zijn een ree te pakken. Een beetje een hondenkenner weet dit. Eigenaardig is dan wel het enorme welkom van de wolf in ons kleine landje… Een wolf zal reeën met het grootste gemak afslachten, evenals enorme hoeveelheden schapen, grote slachtpartijen… Ook honden behoren tot onze natuur, afstammelingen van de wolf en horend bij de mens. Het onderscheid wat altijd maar wordt gemaakt tussen de verschillende diersoorten…, dat is zo jammer. Ook honden hebben leefruimte nodig, ruimte om te snuffelen en te rennen. Ook zij verdienen dit, evenals alle andere dieren. Veel prooidieren hebben in Nederland zeer weinig natuurlijke vijanden wat juist een onnatuurlijke situatie is, prooidieren horen in de natuur af en toe te worden opgejaagd en sommigen delven dan het onderspit wat een normaal natuurlijk verschijnsel is. De hond is tot een soort nationale vijand gebombardeerd in de wereld van de natuurorganisaties en andere niet echt hondenliefhebbers, terwijl de logica hiervoor ver te zoeken is. Het overgrote deel van de honden is totaal niet in staat dieren te vangen en te doden, ze zijn domweg te traag. En dan te beseffen dat de mens eigenlijk zorgt voor bijvoorbeeld minstens 10.000 dode reeën in het verkeer… Maar de hond mag vooral aan de lijn…, heel dieronvriendelijk… De losloopgebieden zijn in een aantal provincies zeer minimaal aanwezig en veel te klein, totaal niet in verhouding staand tot het recreatieve gebruik van de mens zonder hond. Ik las dit bericht toevallig en dan moet je toch eens reageren…

 • Jaap P. Gehem
  17 maart 2017 om 19:00

  Eindelijk eens, Arend, een stukje m.b.t. honden waarin je, zo lees ik dat, uitgaat van de in principe goede intentie van de gemiddelde hondenbaas. Helaas zitten daar ook wat minder verantwoordelijke baasjes tussen. Maar je stukje heeft een positieve toon en zal meer aanspreken dan het (meestal meer gebruikelijke) afgeven op honden en baasjes in natuurgebieden.
  Jaap Gehem,
  Natuurgids/ vrijwilliger NP Drents-Friese Wold

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog