www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Goudhaantjes

24 mei 2017 boswachters in Overijssel
goudhaan

vuurgoudhaantje

Degenen die het geluk hebben om over een bosrijke tuin te beschikken kennen het vast wel. Een plotsklapse bons tegen de ruit waarbij een vogel tegen het raam vliegt. Om daarna, als hij geluk heeft, enige tijd beduusd op de grond te zitten.

De oorzaak is de gespiegelde tuin die de vogel in de ruit ziet. Zo overkwam het ons dit jaar met de beide goudhaansoorten die we in ons land kennen, het goudhaantje en het vuurgoudhaantje. Wel mooi om dan de vogel goed van dichtbij te kunnen bekijken. Beiden dieren hebben het overigens wel overleefd.

Trek

De soorten komen allebei het hele jaar in ons land voor. In het najaar vindt er vanuit het noorden een aanzienlijke trek naar ons land plaats. Strenge winters, daar houden ze niet van. Ze hebben allebei een gele streep over hun kop(je) die vooral bij het mannetje van de vuurgoudhaan meer oranje dan geel gekleurd is. Het vuurgoudhaantje heeft daarbij als duidelijk kenmerk een witte oogstreep.

Goudhaan
Het goudhaantje komt een beetje bij op het terras van boswachter Sjaak.

Riedelend muziekdoosje

Het goudhaantje is het kleinst en zelfs de kleinste vogelsoort in Europa. Met een gewicht van zo’n 7 gram is hij dus zelfs lichter dan het winterkoninkje. Beide soorten zijn echte bosssoorten waarbij het goudhaantje een duidelijke voorkeur voor sparrenbossen heeft. Het hoge geluid van de goudhaan lijkt op een riedelend muziekdoosje. Dit geluid heeft het arme dier de eerste uren na de ruitervaring vast niet laten horen.

Sjaak van Dijk
Boswachter Salland-Twente

reageren

geef een reactie

 • Sandra Janssens
  16 maart 2018 om 08:48

  Goedemorgen,
  Vanochtend heb ik dus een pracht goudhaantje op de grond gevonden, bij mijn werk, ik heb het diertje opgepakt en even lekker laten bekomen van de schrik (wij hebben een glazen gebouw). Ik ben zo blij dat ik dit vogeltje van dichtbij heb gezien. Hij is nu weer lekker aan het vliegen 🙂 Ik heb hem in het bos gezet tja mijn werkgever moet daar maar rekening mee houden hahahaha maar ze kennen mij hier. Inmiddels al een egel, meeuw en een verloren kat gered. Kat is terug bij eigenaar, Egel (jonkie) is naar de Egelopvang gegaan en de Meeuw is door de dierenarts gehandeld en weer in orde. Maakt mij een blij mens. Groet Sandra

  • L.
   8 november 2023 om 09:20

   Wat super om te horen. Ik heb zojuist precies hetzelfde meegemaakt, een goudhaantje voor de deur van ons glazen kantoorpand.
   Ik heb hem een tiental meters verder beschut neergezet zodat hij even kan bijkomen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog