www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Je ziet ze vliegen

24 juni 2017 boswachters in Overijssel
man en vrouw

Foto: Wikepedia

Heb je wel eens een hert in het wild gezien?
Een sprookjesachtig damhert in de duinen, een ree op een graslandje in de buurt van een bosje, of een imposant Edelhert op de Veluwe. Een geweldige ervaring. Natuurbeleving op zijn best.

Groot

Op een enkele plaats in Nederland is er ook een vliegend hert. Nee, geen herkauwende viervoeter, maar een reusachtige kever.
Een kever die hoge eisen stelt aan zijn leefgebied. Namelijk eiken die er niet al te best aan toe zijn. Deze kever leeft als larve 4-8 jaar onder de grond in vermolmde eikenwortels. Na deze periode komen ze naar boven als kever en leven dan -slechts 1 seizoen- van de sapstroom die door de aftakeling van de boom naar buiten stroomt. Deze kevers kunnen groter worden dan 9 centimeter. Dat is voor een kever heel erg groot. Het is daarmee één van de grootste kevers die in Europa voorkomen.

Vechten

De vrouwtjes van deze keversoort maken indruk door de grootte. De mannetjes zijn heel indrukwekkend door de enorme kaken. Deze zijn vertakt en doen daarmee denken aan het gewei van een hert. Ze kunnen met deze kaken geen knijpkracht zetten en zijn daarmee ongevaarlijk, maar ze kunnen er wel mee vechten. Ze gaan het gevecht aan met andere mannetjes om een vrouwtje te bemachtigen en te bevruchten. Wanneer de mannetjes in gevecht gaan hoor je de kaken kraken. Het is een gevecht op leven of dood. Op voortplanten of niet voortplanten. Er hangt veel vanaf. Spectaculair, intens en heftig (kijk vooral ook even naar het filmpje op vroegevogels.nl).

in vlucht
Een vliegend vliegend hert

Fantastisch

Maar wat dit ‘hert’ helemaal bijzonder maakt is dat het kan vliegen.
En ik spreek uit ervaring dat dit heel bijzonder is. De manier van vliegen, het silhouet en het vlieggeluid maakt een ontmoeting met deze dieren tot een van de meest memorabele natuurervaringen die ik in de afgelopen jaren heb mogen meemaken.

Ik trof hem samen met een aantal collega’s in Noordoost Twente. Dat is een van de plekken waar dit dier voorkomt. We proberen in ons beheer rekening te houden met de specifieke eisen die dit fantastische dier stelt en daarmee hopen we op een vitaal voortbestaan. Het kan dus zijn dat je tijdens een wandeling afgetakelde, ‘bloedende’ eiken tegenkomt. Dat kan soms een beeld van achterstallig beheer geven, maar weet dan dat dit plekken zijn waar je de meest bijzonder dingen kan treffen.

Vliegende herten, geen fantasie, wel fantastisch!

Hugo Tromp, teamleider Salland – Twente

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog