www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een zeldzame postzegel

30 oktober 2017 boswachters in Overijssel
postzegel Fayersheide

Fayersheide - slagenlandschap met heide en houtwallen

Afgelopen maand heeft een van de gebieden van Staatsbosbeheer een prijs gekregen! Het is geen groot gebied en er bestaat een redelijke kans dat je er nog nooit van gehoord hebt: Fayersheide. Het was ook geen bekende prijs, maar wat mij betreft wel een hele bijzondere.

Landschap Overijssel heeft afgelopen jaar de Gouden Klomp geïntroduceerd. Dit is een prijs bedoeld voor onbekende parels in het landschap, die vanwege die onbekendheid wel wat extra aandacht verdienen. Op de jaarlijkse vrijwilligersavond van Landschap Overijssel heeft de Fayersheidebrigade de Gouden Klomp gewonnen.

Slagenlandschap

De Fayersheide ligt bij Vriezenveen en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het is een restant van een oud slagenlandschap. Dit is een landschap dat bestaat uit smalle stroken schraal grasland en heide die van elkaar worden gescheiden door houtwallen. Dit landschap is vroeger ontstaan als gevolg van hoogveenwinning.
Ooit was een groot deel van de landbouwgronden rondom Vriezenveen net zo kleinschalig, schraal en vochtig als de Fayersheide, maar nu is alleen deze postzegel van ca. 10 ha over.
Het is niet zo maar een postzegel, het is best een zeldzame postzegel. Niet alleen omdat het een levende herinnering is aan hoe het landschap er ooit heeft uitgezien, maar ook omdat er behoorlijk wat zeldzame soorten staan, zoals vetblad, klokjesgentiaan en welriekende nachtorchis.

Houtwallen

De houtwallen zijn dichtgegroeid en daardoor zorgen ze voor (te) veel schaduw en jonge houtopslag in de graslanden en heide, waar dat niet wenselijk is. Om de zeldzame planten te behouden die bij dit ecosysteem horen, zijn voedselarme, vochtige omstandigheden en voldoende licht van groot belang.

En daar zorgen de Fayersheidebrigade, de KNNV Vriezenveen en de IVN Almelo voor in samenwerking met Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel. Een prima staaltje samenwerking als je het mij vraagt.

Als dank voor deze inzet en ter ere van de ontvangen prijs, is er een bankje geplaatst. We nodigen iedereen van harte uit om een ommetje te komen maken op de Fayersheide. Vanaf de parkeerplaats aan de Walstraat loopt een route gemarkeerd met gele paaltjes. En ga dan vooral even lekker op het bankje zitten om uit te kijken over dit bijzondere gebied, dat door de bijzondere mensen van de Fayersheidebrigade, de KNNV Vriezenveen en IVN Almelo wordt gekoesterd. We zijn trots op deze mensen en op dit gebied!

Janet Nijholt, (tijdelijk) boswachter publiek Twente

reageren

geef een reactie

 • herman stevens
  30 oktober 2017 om 17:15

  Prima verwoord. Mooi maar kwetsbaar gebied. Bescherming/behoud/verbetering zeker waard deze parel postzegel!

 • Wieja van der Kamp
  30 oktober 2017 om 15:39

  Heel mooi. Hier nog zo’n stukje natuur. De Pingoreuine van Paasloo

 • Jan
  30 oktober 2017 om 12:48

  Mooi! Fijne actie van iedereen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog