www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Brandweer Twente & Staatsbosbeheer oefenen samen

19 juli 2018 boswachters in Overijssel
Oefenen met de brandweer op de Borkeld

Oefenen met de brandweer op de Borkeld

Dinsdagavond 10 juli, drie blusvoertuigen en een grote waterwagen van de Borkeld staan bij dagcamping ’n Witten in Markelo. Geen grote natuurbrand, maar een oefening met Brandweekorpsen uit Markelo, Rijssen en Holten.

In een wat warme, droge periode, eind april begin mei, ben ik begonnen met de organisatie van een natuurbrandoefening waar de brandweer, maar ook zeker wij als Staatsbosbeheer, wat van leren.

Samen met collega’s Arie en Arie hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Al snel kwamen we tot de conclusie dat de oefening op de Borkeld plaats zou moeten vinden. Samen met Brandweer Twente zijn we het gebied in geweest om te kijken in welk stuk we het beste konden gaan oefenen.

We hebben gekozen voor een groot heideterrein aan de Veenweg en kon deze avond op duizenden liters water rekenen. Iets wat geen overbodige luxe is voor de natuur in deze droge periode.

Rond half acht kwamen de eerste korpsen binnendruppelen bij de informatieboerderij. Een kwartier later stond iedereen bij elkaar voor de voorbespreking, waarna de oefening van start ging. Ik ben samen met een collega het gebied ingereden om de eenheden dichtbij de ‘vuurhaard’ op te wachten. Het eerste blusvoertuig kwam al snel en stopte bij ons om samen met de bevelvoerder in overleg te gaan, vragen te stellen over waar de brand zich bevond en het gebied (begroeiing, bos, heide) en de mogelijke gevaren door te spreken. Na een minuut kort overleg bleven wij achter in een stofwolk…

Brand in de natuur?
Brand in de natuur?

Belangrijke objecten
Al snel was de tweede Tankautospuit ter plaatse en ook met deze bevelvoerder hetzelfde overleg gehad zodat ook zij een beeld kunnen schetsen van de situatie. Niet heel kort daarna kwam ook de derde Tankautospuit ter plaatse. Samen met deze bevelvoerder hebben we gewacht op de Officieren van Dienst (OvD). Deze kwamen tegelijk aan met de waterwagen van Holten. Met hen hebben we een overzicht gemaakt van de situatie: windrichting, uitbreidingsgevaar, belangrijke objecten (bijv. huizen, campings, grafheuvels et cetera).

Nadat we dit klaar hadden ben ik samen met de officieren het gebied ingereden om te kijken naar het incident en ter plaatse misschien een ander plan van aanpak te maken. Net toen we bij de bluswerkzaamheden aankwamen, reden de eerste auto’s weer terug naar de waterwagen om bij te vullen. De tweede ronde konden we de bluswerkzaamheden mooi zien. En de brandhaard, nagemaakt met vlamborden en rookmachines, was bijna meester. Aan het eind van de derde ronde was de brand bestreden en was het einde oefening dus de voertuigen weer bijvullen en klaarmaken voor inzet.

Dit gaf ons mooi de gelegenheid om de Borkeld te laten zien aan de Officieren van Dienst. Hierna snel naar de dagcamping voor de nabespreking en de afsluiting met een drankje.

Gerben in overleg met de brandweer
Gerben in overleg met de brandweer

In de nabespreking hebben we de plus- en minpunten van deze oefening besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat de brandweerkorpsen en Staatsbosbeheer dit vaker moeten organiseren, omdat we voor beide partijen erg leerzaam is!

Gerben van de Streek,
Stagiair team Salland

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog