www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hoe paars wordt de heide dit jaar?

23 juli 2018 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

De heide wordt niet zo mooi paars in 2018

In het Buitencentrum staat de telefoon alweer roodgloeiend met de jaarlijkse vragen: Bloeit de heide al? Wanneer kunnen wij het beste de heide komen bewonderen? Waar bloeit de heide het mooist? Er wordt zelfs een compleet activiteitenprogramma rondom de bloei van de heide georganiseerd, 'De Paarse Loper'.

Maar….. zal de heide wel zo mooi bloeien dit jaar?

Door de strenge, droge vorstperiode in februari en de ijskoude wind die toen waaide is de heide flink bevroren geweest. Je kunt dit nu goed zien bij de oudere heide die zo’n 15 tot 20 jaar oud is. Het bovenste deel van de struiken is grijs en dor in plaats van beginnend paars. Onderaan lopen de heide struiken wel weer uit, maar de bovenkant blijft dor. Daarbij komt de droogte van de afgelopen maanden waardoor deze aangetaste heide niet goed heeft kunnen herstellen.

Is dit erg?

Nee. De heide zal zich verder herstellen in de loop van het jaar en het kan zijn dat de heide volgend jaar weer net zo mooi bloeit als andere jaren. Voor de insecten is het wel vervelend. Zij hebben het al moeilijk door de gevolgen van de stikstofdepositie. Door een verminderde bloei is er ook minder nectar te vinden. Vooral bijen hebben hierdoor minder voedsel.

Bijenkasten

Voorgaande jaren hebben imkers hun bijenkasten op de heide kunnen zetten wat resulteerde in heerlijke heidehoning. Dit jaar hebben we moeten besluiten om het aantal bijenkasten sterk te beperken om concurrentie met wilde bijen te voorkomen.

reageren

geef een reactie

 • Marc Abuys
  14 september 2018 om 15:04

  Dag, Ine Nijveld en overige,
  Wat zijn de bevindingen geweest voor insecten als de ratelaar,snortikker ,loopkevers (carabus sp.) en de Heivlinders geweest dit seizoen ?
  Hoe staat de Zandhagedis er bij jullie voor en de Levendbarende hagedis? Ik hoorde laatst van een man op de Schapenmarkt in Oldebroek dat er massaal adders voorkwamen in de 80ér jaren op de Sallandse hvr. tussen Lemelerberg en Lemelerveld , hij ging vroeger met zijn vader mee en vonden ze adders en hun vellen ,waarvan enkele bewaard moeten zijn gebleven , nu weet ik dat er onlangs in 2014 ? een waarneming weer naar boven kwam van een fietser, is er daarna nog wat op dat gebied bekend geworden ?
  Hier op de Veluwe in t nog steeds droog en staan tientallen hoogveenvennen waar normaal een veenmospakket en behoorlijk oppervlakte water zichtbaar is, staan nu geheel droog, als men langs de kant loopt zie je uitgedroogd veenmos…terwijl op enkele plaatsen ’t waterpeil de zandpaden mooi modderig nat hielden… dit fenomeen zal slechts zeldzaam worden ben ik bang ..
  Zijn er nog bijzondere hydrologische maatregelen genomen in de regio van de natte heidevennen nabij Balkbrug, veentjes nabij Junne, Beerze,EBDV en de Krim om verdere uitdroging tegen te gaan …?
  Dank voor de toelichting .

  • Boswachter Kees Jan Westra
   31 oktober 2018 om 08:51

   Hallo Marc,

   Sorry voor de hele late reactie… Misschien goed om even via de mail contact op te nemen of even te bellen. Het voert wat ver om in het blog op al je vragen te reageren.

   Vriendelijke groet,

   Kees Jan Westra
   Boswachter Salland
   k.westra@staatsbosbeheer.nl

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog