www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hoe paars wordt de heide dit jaar?

23 juli 2018 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

De heide wordt niet zo mooi paars in 2018

In het Buitencentrum staat de telefoon alweer roodgloeiend met de jaarlijkse vragen: Bloeit de heide al? Wanneer kunnen wij het beste de heide komen bewonderen? Waar bloeit de heide het mooist? Er wordt zelfs een compleet activiteitenprogramma rondom de bloei van de heide georganiseerd, 'De Paarse Loper'.

Maar….. zal de heide wel zo mooi bloeien dit jaar?

Door de strenge, droge vorstperiode in februari en de ijskoude wind die toen waaide is de heide flink bevroren geweest. Je kunt dit nu goed zien bij de oudere heide die zo’n 15 tot 20 jaar oud is. Het bovenste deel van de struiken is grijs en dor in plaats van beginnend paars. Onderaan lopen de heide struiken wel weer uit, maar de bovenkant blijft dor. Daarbij komt de droogte van de afgelopen maanden waardoor deze aangetaste heide niet goed heeft kunnen herstellen.

Is dit erg?

Nee. De heide zal zich verder herstellen in de loop van het jaar en het kan zijn dat de heide volgend jaar weer net zo mooi bloeit als andere jaren. Voor de insecten is het wel vervelend. Zij hebben het al moeilijk door de gevolgen van de stikstofdepositie. Door een verminderde bloei is er ook minder nectar te vinden. Vooral bijen hebben hierdoor minder voedsel.

Bijenkasten

Voorgaande jaren hebben imkers hun bijenkasten op de heide kunnen zetten wat resulteerde in heerlijke heidehoning. Dit jaar hebben we moeten besluiten om het aantal bijenkasten sterk te beperken om concurrentie met wilde bijen te voorkomen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog