www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Herfst: De (geblazen) paden op, de lanen in!

7 november 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Pad vol blad

Herfst 2018

Een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug is juist in de herfst de moeite waard, vanwege de prachtige herfstige kleurenpracht. Mocht je er rondwandelen, dan kan het zomaar zijn dat je de boswachter tegen komt die op paden aan het bladblazen is.

Serieus? Blad blazen in het bos?

We blazen op een aantal wandelpaden in de randzone (en meest drukke deel) van het Nationaal Park de bladeren van het pad.  Dit doen we voor het behoud van het pad. Wanneer we het blad laten liggen, ontstaat een dikke laag pap. Door de vele voetstappen die vervolgens over het blad gaan, holt de kwaliteit van de paden hard achteruit. Op de lange termijn zou dit veel onderhoud kosten om de wandelpaden voor de bezoeker toegankelijk te houden. Groot onderhoud van paden gaat gepaard met hogere kosten en ergernis bij de bezoeker. Voor ons belangrijke redenen om te kiezen op een aantal wandelpaden het blad weg te blazen.

Bovendien is het belangrijk dat de paden voor bezoekers zichtbaar blijven. Voor de veiligheid, want op die manier zijn boomwortels en andere oneffenheden duidelijk te zien. En, wanneer bezoekers de paden niet meer zien vanwege het vele blad, kan het maar zo zijn dat men ongewild bijzondere flora kapot trapt. Ook dat proberen we te voorkomen.

Gevallen blad ook belangrijk voor biodiversiteit.

Overigens ruimen we het blad niet in het hele gebied op. Alleen op de meest drukke paden blazen we het blad van het pad. Wij zien tenslotte ook de waarde van rottend blad: Wormen, spinnen en insecten, maar ook paddenstoelen leven onder het blad èn van het microklimaat dat rottende bladeren veroorzaken. Een rijk bodemleven vraagt om voldoende blad. Een rijkbodemleven is weer goed voor allerlei vogelsoorten en kleine zoogdieren.

En bij mij thuis? Daar blijft het blad in de tuin gewoon liggen…

Een prachtige Herfst gewenst,
Boswachter Kees Jan Westra

reageren

geef een reactie

 • J.P. Gehem
  8 november 2018 om 12:23

  Ik snap het en vind het blazen -zeker op verhard pad- in bepaalde gevallen ook heel begrijpelijk. Al was het afgelopen zondag wel zo, dat het struinen over het verspreide en heerlijk ritselende blad bij de deelnemers aan de herfstexcursie bijzondere herinneringen opriep.

  • Boswachter Kees Jan Westra
   8 november 2018 om 15:47

   Snap ik hoor… Gelukkig zijn er nog paden genoeg om lekker te struinen door de ritselende bladeren..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog