www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Even uitpuffen…

9 juli 2019 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Eikenprocessierups (Foto: Andreas März)

Wat was het warm de afgelopen weken. Gelukkig is het op het moment van schrijven van deze column wat minder warm. Tijd om even bij te komen. Wat slaap inhalen, want tsja… de warme plaknachten zorgen toch voor minder slaap.

Tijd om bij te komen heeft de natuur niet. Na de extreme droogte van het afgelopen jaar hebben we nu alweer een heel droog voorjaar. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de natuur. Misschien niet altijd even goed zichtbaar, maar de gevolgen zijn er zeker wel. Fijnsparren die massaal aangetast worden door een kleine insect die profiteert van de droogte: de Letterzetter. We moeten vaker drinkplaatsen voor dieren bijvullen en we zien de conditie van veel bomen terugnemen. Wij zijn er als boswachters maar druk mee. Dat mag ook, dat is ons werk.

Dan hebben we natuurlijk ook voorbeelden te over; die meer opvallen: Bijvoorbeeld drooggevallen poelen en vennen. En, het kan je niet ontgaan zijn: De eikenprocessierups. Bezig met een gigantische opmars vanuit het warme zuiden hebben deze jeukende rupsen ook onze omgeving bereikt. Net als de gemeente worden we bij Staatsbosbeheer bedolven onder de meldingen.

In de afgelopen weken hebben we op meerdere locaties waar veel publiek komt eikenprocessierupsen laten verwijderen. Maar het lijkt wel alsof we achter de feiten aan hobbelen; telkens worden er nieuwe haarden ontdekt. Het is ondoenlijk voor ons om al deze haarden te verwijderen. De capaciteit om dit te doen is er niet en bovendien zou het tienduizenden euro’s kosten.

We moeten inzetten op andere manieren van bestrijding van de eikenprocessierups. Meer vogels die de rupsen kunnen eten, een gevarieerde leefomgeving, meer bloemen. Dat kunnen we als beheerders van de bossen niet alleen, dat moeten we samen doen. Jij en ik. Eigenlijk is er dus helemaal geen tijd om even uit te puffen… Werk aan de winkel!

Ik wens u een fijne zomer toe met zo nu en dan een flinke regenbui!

Kees Jan Westra,
Boswachter Staatsbosbeheer Salland

(Deze column verscheen vorige week in het huis-aan-huis blad De Week van Hellendoorn en Nijverdal. Collega Ine en ik schrijven maandelijks voor deze krant een column over actuele onderwerpen uit de natuur en ons dagelijks werk). 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog