www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Paddenstoelen schieten nu als paddenstoelen uit de grond

16 september 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Zwavelzwam op Landgoed Noetselenberg

Zwavelzwam op Landgoed Noetselenberg | Foto: Kees Jan Westra

Terwijl vele dagjesmensen in de afgelopen week nog genoten van de paarse heide op de Sallandse Heuvelrug, trok ook een grote Zwavelzwam aan de Schouwenburgweg op Landgoed Noetselenberg de aandacht. Vele fietsers en wandelaars, onder andere wandelaars die het Pieterpad lopen, stopten even voor een foto. Het is dan ook een fraai exemplaar.

Deze Zwavelzwam groeit op het restant van een omgezaagde eik. Ze kunnen echter ook groeien op levend hout. Wanneer dit gebeurt, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en roodachtig bruin verkleurt. De stam van de levende boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold en zal op den duur afsterven…

Na de heftige buien op maandag 17 augustus in onze omgeving was deze Zwavelzwam er opeens, zo leek het. Maar dit bijzondere natuurverschijnsel is in feite niks meer of minder dan het vruchtlichaam van een zwam of schimmel die onder de grond of in een dood organisme leeft. Het vruchtlichaam (de paddenstoel) neemt via het dradennetwerk voedsel op uit deze schimmels en organismen.

Close-up van de zwavelzwam | Foto: Kees Jan Westra (Staatsbosbeheer)

De meeste paddenstoelen breken dood plantaardig of dierlijk materiaal af. Het zijn opruimers in de natuur! Er zijn zelfs paddenstoelen bij, die op koeienvlaaien groeien, zoals Franjevlekplaten of het Oranje mestzwammetje. Waarbij de kleur op het zwammetje slaat en niet op de koeienvlaai. Ook bestaan er zwammen die hun groeiplaats hebben op levende planten en bomen. De ene paddenstoel doet zijn gastheer geen kwaad, maar de andere, een parasiet, kan schade aanrichten waardoor de gastheer ziek wordt of sterft, denk bijvoorbeeld aan de Berkendoder, of Berkenzwam. Een soort die we regelmatig tegen komen.

Berkendoder
Berkendoder | Foto: Twan Teunissen (Staatsbosbeheer)

Paddenstoelen of zwammen kun je het hele jaar door vinden. Maar de herfst is de beste periode om op zoek te gaan naar paddenstoelen. De vele regen en het vele dode organische materiaal vormt de perfecte voedingsbodem voor paddenstoelen. Dus, trek er de komende periode eens op uit om zoek te gaan naar paddenstoelen. Op landgoed de Eelerberg vind je bijvoorbeeld veel verschillende soorten, maar ook op De Borkeld zijn veel verschillende paddenstoelen te vinden. Let u er daarbij eens op de verschillende soorten en de standplaatsen. Elke paddenstoel stelt natuurlijk z’n eisen aan de groeiplaats.

Wat u ook doet of waar u ook naar paddenstoelen op zoek gaat, laat de paddenstoelen alstublieft staan. Dat is erg belangrijk. Niet alleen voor degenen die na u van de pracht van verschillende paddenstoelen willen genieten, ook voor het bodemleven is van levensbelang. Het dode organische materiaal wordt omgezet en afgebroken. Het afgebroken materiaal komt weer in de bodem, waar verschillende planten weer van profiteren. Dat is ook één van de redenen waarom we dood hout zo veel mogelijk in het bos achterlaten. Niet voor niets de slogan: Dood hout leeft.

 

Dood hout leeft
Dood hout leeft | Foto: Janet Nijholt (Staatsbosbeheer)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog