www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Ik kan je dromen

5 mei 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Vreemd toch dat je soms iemand pas ècht leert kennen als hij of zij er niet meer is. Dat je dan pas de schoonheid ziet, de woorden hoort en de boodschap begrijpt.

Zo luister ik de laatste tijd regelmatig naar de liedjes van Jeroen van Merwijk. Wat een geniale woordenkunstenaar was hij toch! Heerlijk opstandig af en toe, teksten waarin hij het absurde van het leven op een prachtige manier omschrijft, maar ook lieve kleine liedjes.

‘Waar wil je naartoe met deze inleiding boswachter’, hoor ik u denken. Nou, naar het korhoen. Het dier dat de trots van de Sallandse Heuvelrug is! Het dier dat bovenaan de piramide staat van dier- en plantsoorten die afhankelijk zijn van de heide als leefgebied. Het dier dat het meest kwetsbaar is van allemaal en als eerste dreigt uit te sterven.

De volwassen korhoenders redden zich aardig, zij eten bessen en knoppen van jonge boompjes. De korhoenkuikens daarin tegen sterven als gevolg van een tekort aan insecten. De teruggang van de insecten heeft te maken met het verdwijnen van de bloemen, waar ze hun nectar halen. De bloemen zijn verdwenen, omdat het stikstofgehalte dat wij mensen uitstoten in het verkeer, de industrie en de landbouw veel te hoog is! De natuur kan dat niet meer aan.

Er zijn vorige week 25 Zweedse korhoenders geplaatst bij de populatie korhoenders die er nog was. Wij hebben goede hoop dat zij hier gaan overleven. Al jaren onderhouden we de heide door het te maaien, te branden en te laten begrazen door schapen. Afgelopen jaar hebben we ook grote hoeveelheden steenmeel gestrooid om de, door stikstof verzuurde, bodem te verbeteren.

Daarnaast moet de stikstofdepositie drastisch omlaag!

Hopelijk is dit de ommekeer en zullen er in de toekomst weer korhoenkuikens opgroeien. Wij mensen hebben het probleem veroorzaakt en daarom zijn we het de natuur verplicht er alles aan te doen om de schade te herstellen. Als natuurbeheerders (Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer) kunnen wij niet veel meer dan deze maatregelen uitvoeren. De crux zit m nu in de maatregelen van de overheid. Het is nu of nooit, erop of eronder.

Ik zet mijn spotify-lijstje weer aan; Jeroen van Merwijk – ‘Ik kan je dromen’. Lief, grappig liedje. Ook al valt het niet mee om het korhoen op de Sallandse Heuvelrug te zien, ze zijn er gelukkig nog!

En mocht je ze niet zien…luister naar Jeroen….”ik hoef je niet te zien, ik kan je dromen”.

reageren

geef een reactie

 • Piet Calkhoven
  15 juli 2021 om 19:19

  Prachtig filmpje van de korhoenders, het geluid en het bolderen doet me aan vroeger denken en maakt me melancholisch zo mooi klinkt het. Als kleine jongen van een jaar of tien meegeweest met biologe Joke Hak naar de Borkeld waar we samen de korhoenders hebben gezien en ook gehoord.! Prachtig!

  • Boswachter Ine Nijveld
   15 juli 2021 om 22:05

   Wat een mooie herinnering Piet. Hartelijk dank voor het delen!

 • Erik Haneveld
  8 mei 2021 om 13:40

  Wat een ontzettend mooi stukje van jou. En ook het filmpje van de korhoen prachtig.

  • Ine Nijveld
   16 mei 2021 om 14:10

   Bedankt Erik!

 • Wil van Lieshout
  7 mei 2021 om 17:35

  Een mooi verhaal waar ik altijd weer blij mee ben. En nu maar hopen dat er weer jonge komen en in leven blijven. Meestal zijn ze na een paar weken niet meer zichtbaar . Maar hoop doet leven ! Toch ?

  • Ine Nijveld
   16 mei 2021 om 14:12

   Ja zo is dat Wil!

 • Karin
  6 mei 2021 om 08:45
  • Ine Nijveld
   6 mei 2021 om 09:12

   Dank je wel Karin!

 • Henk de Haan
  5 mei 2021 om 22:08

  Hoe groot was de populatie korhoenders ongeveer toen de 25 nieuwe korhoenders werden uitgezet?

  • Ine Nijveld
   6 mei 2021 om 09:14

   Dat kunnen we niet precies zeggen Henk, maar we schatten zo’n 15 korhoenders.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog