www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Moes, mus, muis???

4 augustus 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

De huizenmarkt is volledig op hol geslagen. Ook in deze regio. Om moedeloos van te worden. En wat me dan steeds vaker opvalt is de omschrijving; “prachtig gelegen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug”. Die toevoeging snap ik wel. Een huis is gelijk veel meer waard als je zo onze berg oploopt of uh….inloopt.
Een aantal jaar geleden schreef ik hierover onderstaand verhaal.

Inburgering Twents

Al meer dan 20 jaar woon ik in Nijverdal en getrouwd met een echte Nijverdaller kan ik zeggen dat ik aardig ingeburgerd ben. De vuurdoop was de eerste ontmoeting met mijn echte Twentse schoonfamilie. Na een 5 minuten durende poging tot het spreken van Algemeen Beschaafd Nederlands, werd er door hen op geheel natuurlijke wijze overgegaan op het vertrouwde Twents. Dit wende voor mij al snel. Op wat kleine misverstanden na, kon ik het overdag goed volgen.

Moes, mus, uh???

Een moes is geen mus maar een muis en als je lui bent wil dat niet zeggen dat je niet wilt werken, maar dat je moe bent. Bij het schilderen van de zolder hoef je niet persé op de bovenste étage van je huis te zijn, maar kun je gewoon het plafond van de woonkamer witten. Verder droeg mijn man naar zijn werk een buisje (colbert) en werd mij regelmatig völle wille (veel plezier) gewenst.

s’ Avonds was het volgen van de Twentse taal echter een heel ander verhaal. Vooral op verjaardagen, als het bier en de wijn op tafel kwam, werd het een stuk lastiger. Woorden werden nog minder gearticuleerd dan overdag en waarschijnlijk was mijn waarnemingsvermogen iets minder scherp. Maar enfin, na jaren, ook s’ avonds goed te volgen.

Voorzetsels 

Maar dan het gebruik van voorzetsels; dat blijft hier een raar verhaal. Neem nou de Sallandse Heuvelrug. Een Nijverdaller zegt niet: ”ik ga de Sallandse Heuvelrug op” Een echte Nijverdaller gaat gewoon “de berg in”. Alsof het een grot is. Heb je daar geen tijd voor, dan ga je “Nijverdal op”. Alsof het een eiland is.

Natuurlijke wijsheid  

De natuur weet wel raad met die voorzetsels. Kijk naar de bomen op de Sallandse Heuvelrug, die groeien zowel op als in de berg. En een beetje zichzelf respecterende klimopplant in een Nijverdalse tuin groeit gewoon Nijverdal op!

 

Het zit allemaal in onze natuur… zelfs taalkundige oplossingen. Toch belangrijk te weten als je je echt wilt settelen in dat huis aan de voet van de Sallandse Heuvelrug!

reageren

geef een reactie

 • Erik Ruiter
  5 augustus 2021 om 18:46

  Nog een een paar maanden en dan “grumt” ut weer.

  • Ine
   6 augustus 2021 om 11:55

   Ha ja Erik, ik moet er nog niet aan denken, maar ook zo’n mooie term!

 • Jan Goossen
  5 augustus 2021 om 11:42

  Hoi Ine, Wat mooi dat je het Nijverdalse dialect ook koestert ook een heel herkenbare voor het Nijverdals is köppie en schöteltie. Als je dit in de omgeving van Nijverdal zegt weten ze gelijk waar je weg komt.

  • Boswachter Ine Nijveld
   5 augustus 2021 om 11:50

   Bedankt Jan, ik zal het köppie en schöteltie onthouden!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog