www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De Pyreneese Berghond, de schaapskudde en de recreant

31 oktober 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Foto: Ronald van Dam

Hij slaat met zijn hand op tafel en zijn donkere ogen schieten vuur. “Das gibts doch nicht…” buldert hij. Onze, uit Duitsland afkomstige, schaapsherder is duidelijk. Héél duidelijk. Zijn kudde heeft hij onder controle, aber die Menschen *^%!

Ik begrijp de onwetende mens wel een beetje, want de associatie is verwarrend. Ze zijn groot, wit, hebben lange haren en een heel hoog knuffelgehalte. Een soort golden retriever XL. Met die vergelijking ga je dus gelijk de mist in. De kuddewaakhonden van herder André Kühn zijn géén huishonden of knuffelhonden, ook al kijken ze nog zo lief.

Onze herder werkt met Pyreneese Berghonden. In de 15e eeuw werden deze honden als waakhond gebruikt voor de kastelen in de Franse Pyreneeën. Daarbij hadden zij de taak om schaapskuddes te beschermen tegen wolven. En dat is precies wat ze nu wéér doen op de Sallandse Heuvelrug! De pups groeien letterlijk op tussen de schapen. Zij zien de schapen als hun roedel. Zij worden getraind op hun taak: het beschermen van de kudde. Zij zijn sterk, moedig en hebben 1 baas waar ze naar luisteren. Zij nemen hun taak serieus en dulden geen indringers!

Overdag heeft de herder verschillende schaapshonden bij de kudde om de schapen bij elkaar te houden en te drijven. Aan het einde van de dag, als de herder naar huis gaat, blijven de schapen op de heide en staan ze in netten. De herdershonden mogen naar huis om te rusten en de Pyreneese Berghonden starten hun nachtdienst. Ze blijven de hele nacht in het veld om de schapen te beschermen tegen de wolf.

Zo is het althans bedoeld, maar de herder durft het niet aan. Nog niet. Niet dat hij bang is voor de wolf, maar omdat hij bang is dat mensen naar de kudde toegaan en er ongelukken gebeuren door onwetendheid. Hij maakt het mee, bijna dagelijks. Mensen op de heide die de schaapskudde inlopen om de dieren even te aaien of mensen die hun honden los laten lopen bij de kudde om ze even te laten spelen met de herdershonden. Of zelfs mensen die over de netten heenstappen om zichzelf te fotograferen tussen de schapen. Nooit doen!

Er moet dus meer gedaan worden om het publiek te informeren hoe om te gaan met schaapskuddes.

Het blijft natuurlijk een idyllisch beeld zo’n grazende kudde en het hoort bij de heide. Mocht je de kudde tegenkomen? Blijf op het pad, maar spreek de herder gerust aan. Hij vertelt graag over zijn werk en mocht je een foto willen maken…zijn donkere ogen kunnen ook lachen 😉

 

 

Wil je meer weten over de schaapskudde of donateur worden? Kijk dan op de website van Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug

 

reageren

geef een reactie

 • Marten Van Dijken
  2 november 2021 om 12:05

  Prachtig uitgelegd Ine !
  In Transylvanië waar ik inmiddels al 30 jaar kom hetzelfde tafereel.
  Alleen dan komen er naast de wolven de bruine beer ook bij.
  Op dit moment 7000 ……
  De Karpatische berghond , even trouw als zijn zus in de Pyreneeën houdt daar trouw de wacht.
  Ook een hond om geen grappen mee te maken of te knuffelen.

  • Ine
   2 november 2021 om 17:28

   Wat leuk om je reactie te lezen Marten. Oef Transylvanië met wolven en zelfs beren is nog een stap verder. Prachtig dat er zulke dappere honden zijn!

 • Roelof Heringa
  2 november 2021 om 11:59

  Dag Ine,
  Weer een goed verhaal. Ja, het is een hele opgave om deze kwestie bij de mensen tussen de oren te krijgen. Geef je hierover ook voorlichting in het BC, bijv. via flyer en of beeldverhaal via monitor? Groetjes, Roelof

  • Ine
   2 november 2021 om 17:34

   Hoi Roelof. Ja we zijn druk bezig met de ontwikkeling van een bordje en andere informatiemiddelen. Er wordt volop aan gewerkt. Hartelijke groet, Ine

 • Dicky
  31 oktober 2021 om 22:03

  Inderdaad, hier in Frankrijk komt het regelmatig voor dat er problemen zijn , mensen hebben geen idee meer dat dieren een functie hebben en dat ze zich daar maar bij neer moeten leggen !!
  En dat wordt pedagogisch gezien een hele taak , want zo enorm verwijderd van de natuur….,

  • Ine
   1 november 2021 om 10:28

   Bedankt voor je reactie Dicky. Bijzonder te horen dat men in Frankrijk ook nog niet gewend is aan de kuddewaakhonden. Dacht eigenlijk dat het een typisch Nederlands probleem was. Enfin, het wordt een hele klus om het publiek te informeren, maar we gaan ervoor!

 • Karin In 't Veld
  31 oktober 2021 om 11:59
  • Jaap Gehem
   31 oktober 2021 om 14:55

   Leuk verteld verhaal Ine. Als nou ook eens de schapenboeren zoiets lezen en een forse viervoeter bij hun kudde inzetten, dan hoeven ze zich wellicht wat minder te maken over het welzijn en -blijven van hun schaapjes

  • Ine
   1 november 2021 om 10:29

   Bedankt voor je reactie Jaap. Het is niet zo eenvoudig als een hond erbij in zetten. Deze hond moet goed worden getraind en de mensen dus ook 😉 Voor schapenboeren zijn er ook andere mogelijkheden om hun dieren te beschermen.

  • Boswachter Ine Nijveld
   1 november 2021 om 10:37

   Dank je wel Karin 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog