www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Peer Gynt en de bladblazers

14 november 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Foto: Gerben van de Streek Bewerking: Mieke Nijveld

Oranje gloed aan de horizon. Ik schiet in mijn bergschoenen, doe mijn oortjes in en start mijn ochtendwandeling om niets van al dit moois te hoeven missen. Om de sfeer compleet te maken zet ik ‘Morgenstemming’ op uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg. Ik laat mij meeslepen door de melodie van de dwarsfluit en violen en geniet van de steeds blauwer wordende lucht met roze wolkjes. Heerlijk zo.. maar dan gaat het mis...

Als ik bij de sportvelden kom wordt de Noorse romantiek wreed verstoord door 3 bladblazers. Mannen met oranje vestjes en gehoorbeschermers nemen hun taak uiterst serieus. Zij zorgen ervoor dat er geen blaadje op de groene voetbalmat blijft liggen. Dit gaat gepaard met een klere herrie, waardoor dan wel weer de hele wijk weet dat er dit weekend lekker bladvrij gevoetbald kan worden. Enfin, van mijn rustige sfeervolle ochtend beleving is weinig over.. Grmbl..

Gisteren hadden wij discussie op kantoor over soortgelijke zaak. Collega’s stonden klaar te gaan bladblazen in het bos. Met de tractor door de prachtige bospaden met herfstkleuren. Wandelpaden idyllisch bedekt met geel, bruin, rood in één keer bladvrij. Vanuit ecologisch oogpunt is dit niet nodig; sterker nog, blad is prima voor het bodemleven. Vanuit recreatief oogpunt is het zeker niet nodig; je gaat juist naar het bos om lekker door de bladeren te schoppen. Waarom doen we het dan toch? Vanuit het beheer van het bos en de heide. Er wordt het hele jaar door gewerkt in het bos. De zware wagens rijden over vaste paden. Als daar veel blad op komt worden de paden kapot gereden en kunnen er geen wandelaars, fietsers of ruiters meer over. We beperken het bladblazen tot enkele brede paden waar het echt noodzakelijk is.

Inmiddels is mijn spotifylijstje toe aan de volgende compositie. Peer Gynt is aangekomen in het land van de trollen. Terwijl hij ontsnapt aan het trollenvolk stort de hal van de bergkoning in. Het aanzwellende volume van hobo’s, klarinetten, bekkens en trommels overstemmen met gemak de bladblazers op het sportveld.

Op een doordeweekse herfstdag kun je nog in alle rust genieten in het bos. Mocht je onverhoopt toch mijn collega’s met de bladblazer tegenkomen, weet dan…Peer Gynt rekent er wel mee af!

 

 

reageren

geef een reactie

 • Boswachter Ine Nijveld
  25 november 2021 om 13:19

  Meneer/ mevrouw Van der Veen,

  Over enkele wegen rijden soms zware wagens. Dit kunnen wagens met boomstammen of steenmeel zijn bijvoorbeeld. De natte bladeren worden dan in de zandweg gereden, waardoor de weg niet goed opdroogt, maar een natte blubberige massa wordt.

  Mvg, Ine

 • Joyce Schreuder
  15 november 2021 om 11:57

  Bedankt Ine, Peer Gynt vult hier nu de ruimte!

  • A. van der Veen
   20 november 2021 om 10:33

   Dag mevrouw Nijveld,

   U schrijft: De zware wagens rijden over vaste paden. Als daar veel blad op komt worden de paden kapot gereden en kunnen er geen wandelaars, fietsers of ruiters meer over.
   Ik begrijp niet waarom paden kapot worden gereden als er bladeren op liggen en zonder bladeren niet.
   Oortjes in? Lees ik dat goed? Ik begreep het even niet. Dan blijkt dat u naar muziek gaat luisteren buiten.
   Ik ga naar buiten voor rust, om te luisteren naar de buitengeluiden: ruisen van bomen en vogelgeluiden en misschien wel even helemaal niets. Dat is helaas uitzondering aan het worden. Ik kan niet beschrijven hoe erg ik dat vind.
   Die muziek is wat mij betreft echt voor binnenshuis. Als tip is die muziek wél leuk.

  • Boswachter Ine Nijveld
   25 november 2021 om 13:04

   Altijd fijn Joyce. Bedankt voor je reactie!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog