www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Mistletoe

24 december 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

De eeuwige belletjes werken op mijn zenuwen. Ik switch van de ene naar de andere radiozender om maar geen kerstliedjes te hoeven horen. Zoetsappige teksten als “walking in a winter wonderland” en ”It’s the most wonderful time of the year” komen eindeloos voorbij. Wat ook regelmatig voorbij komt is “the mistletoe”, maar wat is dat nou eigenlijk?

Nu de bomen hun blad kwijt zijn kun je ze goed zien zitten. Grote bollen rondom takken in bijvoorbeeld eiken of populieren. De mistletoe ofwel maretak kun je in Nederland overal tegenkomen. De maretak blijft het hele jaar groen in tegenstelling tot de boom waar hij op groeit. Mis je de mystiek rondom het kerstverhaal dan vind je het misschien wel in het verhaal van de maretak. De maretak is eigenlijk gast op de boom, oftewel een halfparasiet.

De witte bessen van de maretak worden door vogels gegeten. De vogel gaat met bessen in de snavel in een tak dicht bij de stam zitten om te eten. Het zaad van de bes blijft achter en ontkiemt. De wortel groeit dan in de boom. Zo krijgt de maretak zijn voeding via de boom. Doordat de zaadjes van de bessen wat kleverig zijn, wordt het ook wel vogellijm genoemd.

De maretak speelt een rol in vele oude rituelen. Het werd aan balken van stallen gehangen om heksen te verjagen en het vee vruchtbaar te houden. Voor de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant en belangrijk in vruchtbaarheidsrituelen. En tenslotte speelde de maretak, oftewel mistletoe, een rol in een Noordse Legende als symbool voor liefde.

Kerststemmen zingen over elkaar kussen onder de mistletoe. Mwa..zoetsappig, maar kussen onder de vogellijm klinkt beroerder. Nou ja, het gaat om liefde en wat een geluk je hoeft je niet tot de kerstdagen te beperken met kussen, want de mistletoe of maretak vind je het hele jaar door!

Fijne kerstdagen!

 

 

reageren

geef een reactie

 • Gerrit
  24 december 2021 om 16:58

  Dag Ine, een leuk verhaal heeft mijn interesse over Kelten en Germanen. Ik heb bij uitzichtpunt jaren geleden wat maretak bessen in een lijsterbes gekerfd was al een hele grote.Door de vrijwilligersgroep bij het uitdunnen (zij wisten het niet) en ik wist ook niet dat ze daar waren is die lijsterbes gekapt.Als het goed is kun je onder de Mistletoe rond de jaarwisseling iedereen kussen.De rest van het jaar mondje dicht.HaHa.
  Goede dagen en een groen gezond 2022.

  • Boswachter Ine Nijveld
   27 december 2021 om 09:32

   Wat jammer dat je zelf gekweekte Mistletoe is verdwenen Gerrit, maar wel een mooi verhaal 😉
   Ook voor jou en allen die je lief zijn een groen en gezond 2022!

 • Jan Goossen
  24 december 2021 om 15:31

  Hoi Ine, Leuk verhaal Ik heb altijd dat het buxes takken waren. Groeten Jan.
  Fijne feestdagen en een gezond en goed 2022. 🥂🍾

  • Boswachter Ine Nijveld
   27 december 2021 om 09:34

   Ha nee, geen buxus 😉 Dank voor je reactie Jan en ook voor jou en allen die je lief zijn een groen en gezond 2022!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog