www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Zomaar een surveillancedienst

19 april 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Er wordt me vaak gevraagd wat doe je eigenlijk als je surveilleert? Nou elke dienst is anders, onvoorspelbaar en dat maakt het juist zo leuk.

Collega en ik rijden weg van kantoor in Rijssen naar Zuna. Het wemelt er van de ganzen en kieviten. Vogelaars staan met grote telescopen op de weg te kijken. Een paar kinderen sjouwen met laarsjes aan dwars door het rustgebied. Ik maak een praatje met ze, zeg dat het geweldig is dat ze in de natuur zijn, maar wijs ze erop dat het op deze plek nu niet zo handig is, omdat broedende vogels van ze schrikken en van hun nest gaan. Als dat vaak gebeurt zullen de eieren niet uit komen en gaat het nest verloren. Ze begrijpen het en gaan wat verderop spelen.

We filosoferen wat over bebording. Misschien moeten we het anders, duidelijker aangeven. Ergens moet een hek gerepareerd en een beklad bord schoongemaakt worden.

Wanneer we, aan de rand van de heide, 2 wandelende dames met een hond tegenkomen, spreekt 1 van hen ons aan. Of wij weten van wie de hond is, die al een hele tijd met hen meeloopt. Klinkt leuk, maar zo langzamerhand beginnen wij boswachters flink te balen van loslopende honden die hun baasje kwijt zijn. Of liever gezegd de loslopende baasjes die hun hond niet bij zich houden. Voor hond en baas is dit geen van beide leuk, maar voor de natuur, vooral in het broedseizoen, kan dit desastreus zijn!!

Tja, wat nu? Ik weet de speelse hond te lokken met een stok en kan hem bij zijn halsband pakken. Geef hem wat brokjes en water waardoor hij wat kalmeert. Collega haalt ondertussen een stuk touw uit de auto die we aan de halsband knopen als riem. Daarna belt hij de dierenambulance die al snel arriveert. De heren van de dierenambulance kunnen met een scanner de chip uitlezen. Nu hebben we een naam en telefoonnummer van het baasje. Helaas wordt er niet opgenomen.

De dierenambulance rijdt met hond naar het asiel in Almelo. Ondertussen kunnen wij, met hulp van de politie, het adres achterhalen. De hond blijkt niet ver van huis. Mevrouw is totaal verrast door onze komst. Ze had haar weggelopen hond nog helemaal niet gemist. Dierenambulance is halverwege Almelo weer gekeerd, hond terug bij baasje en beiden blij.

Toch beseffen vele mensen de impact van loslopende honden niet. Regelmatig zien wij reeën met stress, bijtwonden of doodgebeten dieren.

Deze hond is in ieder geval weer veilig thuis. Als wij in de auto stappen horen we verderop motorcrossgeluiden. We stappen in de auto en gaan er op af.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog