www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kraamkamer-actie

24 februari 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Foto: Peter Grobbée

Mijn hoofd is vol en vraagt om frisse lucht en licht. Ik trek mijn bergschoenen aan en loop de heide van de Sallandse Heuvelrug op. Dit doe ik haast nooit in mijn vrije tijd. Ik vind het best lastig om te ontspannen in mijn werkgebied. Om gewoon te wandelen en nergens aan te denken.

Bij de Holterweg in Nijverdal gaat het al mis. Tjonge wat een auto’s staan hier links en rechts van het zandpad geparkeerd. Het mag officieel, maar het verbaast mij dat de parkeerplaats kruising Holterweg-Bergleidingweg leeg is. Men wil wel wandelen, maar dan zó vanuit de auto kennelijk. Er staat zelfs een auto recht voor het zijpad naar de heide geparkeerd. Als er brand uitbreekt of een ambulance het terrein in moet, is de weg geblokkeerd. Dit moet echt anders. Ik neem een foto van de situatie en denk na over een oplossing. Neem me voor om nu echt het werk los te laten en loop door.

De zon geeft nog niet veel warmte, maar de vogels zijn aan het fluiten alsof het lente is. Nog even en dan begint het broedseizoen. Een periode waarbij de natuur één grote kraamkamer is. Vogels broeden op hun nesten in bomen en struiken, maar óók op de grond.

Reeën zijn drachtig en krijgen hun reekalfjes. Jonge haasjes liggen op de grond in hun leger, een ondiepe kuil. Deze nesten, jonge vogeltjes, haasjes, reekalfjes en ál het andere jonge leven is erg kwetsbaar. Een jong vogeltje kan nog niet wegvliegen bij gevaar en een haas of reekalfje vlucht niet, maar reageert op gevaar door zich plat tegen de grond te drukken om zo ongezien te blijven.

Loslopende honden vormen in deze periode misschien wel het grootste gevaar. Daarom attenderen wij boswachters onze bezoekers erop de hond aan de lijn te houden. Ook dit jaar hebben we in Salland een leuke samenwerking met Pets Place Nijverdal. Wij delen buiten in de natuur hondenkoekjes uit aan de honden die keurig aangelijnd zijn. Het gaat er vooral om, om begrip te krijgen, waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast wordt er ook extra gesurveilleerd en bekeuringen uitgeschreven indien nodig.

Inmiddels heb ik een flink eind over de heide gelopen en ben ik verschillende wandelaars met honden gepasseerd. Velen aangelijnd, helaas ook een aantal niet. Kennelijk is nog niet iedereen ervan doordrongen wat loslopende honden kunnen veroorzaken of zijn de baasjes dusdanig overtuigd dat hun hond dat niet doet 🙁

Tijd voor actie dus!!

Ik ben wel erg blij met de vele reacties op deze kraamkamer-actie tot nu toe. Hondenbezitters die het volkomen begrijpen en er helemaal achter staan. En nu…. Blik op oneindig en ontspannen Ine!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog