www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Buxusallergie

23 april 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Gooi geen tuinafval in de natuur!

Iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden en één van mij is de ‘buxusallergie’. Dit heeft niets met pollen of stofdeeltjes te maken die mij doen niesen of zorgen voor kortademigheid, nee dit is puur psychisch. Zo’n buxus moet namelijk precies waterpas zijn. Ook aan de zijkanten moet het strak in vorm. Niets spontaans. Geen eigenwijs takje wat zijn eigen weg mag gaan. Eerlijk gezegd…. Een norm waar ik niet aan wil voldoen 😉

Gelukkig heeft de buxusmot mij enorm geholpen bij mijn allergie. Deze exoot heeft een paar jaar geleden alle buxushagen kaal gegeten. De tuinen in Nederland werden veranderd.

Buxus eruit, wat anders erin. Zo is iedereen in het voorjaar driftig zijn tuin aan het veranderen en snoeien.

Helaas vinden wij boswachters veel snoeiafval terug in randen van bossen en houtwallen. Je zou misschien denken dat groenafval in de natuur vanzelf verteert?! Niet dus! Als het gaat om buxus, conifeer en laurier is dat zeker niet het geval! Door het dumpen van tuinafval verruigt het bos. In het minst slechte geval komt er een ondergroei van brandnetels en bramen. Nog beroerder wordt het, als er in het tuinafval wortels van tuinplanten zitten. Bijvoorbeeld de Karmozijnbes in het Pouliesbos in Nijverdal of de Guldenroede op de Borkeld. Bij het speelbos moeten we de strijd aan met Japanse Duizendknoop. Deze invasieve soorten gaan woekeren en kunnen zo’n dichte ondergroei vormen dat ze de oorspronkelijke plantengroei verdringen.

Ook in houtwallen en stroken bos in het buitengebied vinden we vaak illegaal gestort tuinafval terug, al dan niet met plastic erin! Wij moeten dit afval dan alsnog afvoeren.

Denk dus niet dat tuinafval geen kwaad kan in de natuur, maar breng het naar het plaatselijk groenafval-depot.

Met de start van het voorjaar wens ik iedereen veel plezier en succes met het klaarmaken van de tuin. Ik zie graag veel inheemse, groene en vooral spontane tuinen tegemoet 😉

reageren

geef een reactie

 • Thil
  24 april 2023 om 15:36

  Een tuin met buxus hagen, heeft een bepaalde uitstraling….
  Jij houdt van een wat lossere vorm……
  Prima!
  Je hebt er weer een leuk bericht van gemaakt.
  Gezellige Koningsdag en tot “ ziens”

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog