www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Volhoudbaarheid

21 juli 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Hij haalt tussendoor even adem en gaat door, in sneltreinvaart. Nadenken over hetgeen zojuist is gezegd, is er voor ons toehoorders niet bij. Dan loop je al weer achter. Zowel woorden als ideeën buitelen over elkaar heen. Out of the box denken en buiten de lijntjes kleuren. Zijn verhaal is zo interessant en vernieuwend dat wij zelfs met zijn ritme van ademen meegaan.

Maurice Beijk is één van de gastsprekers op de vrijwilligersdag van Staatsbosbeheer in Salland. Maurice noemt zich, Rentmeester 2050. In 2050 moeten we in Europa namelijk klimaatneutraal zijn, wat wil zeggen dat datgene wat je doet niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Maurice heeft het liever niet over duurzaamheid, want daarin zit het woordje duur en duurzaamheid is niet duur en ook niet ingewikkeld. Hij heeft het liever over volhoudbaarheid . Over een circulaire economie, waarin we materialen telkens opnieuw gebruiken. Hij geeft het voorbeeld van legoblokjes. Je kunt er eindeloos mee bouwen, breekt het weer af en bouwt er weer iets nieuws mee.

Innovatie is belangrijk, we moeten gaan voordenken. De velden met zonnepanelen, zoals wij ze inmiddels kennen in Rijssen zijn nu al achterhaald. Maurice vertelt over geluidsschermen langs wegen met ingebouwde zonnecellen, die zichzelf naar de zon toedraaien. Hij heeft het over de manier van huizenbouw. Bouw de huizen op zo’n manier dat je optimaal gebruik maakt van de stand van de zon. Een vijver naast het huis die het zonlicht reflecteert, zodat je nog meer licht en warmte in je huis hebt en het regenwater langer vasthoudt.

Idee na idee komt langs, het gaat maar door. Het is een hoopvol verhaal. Uitvoerbaar ook. Het geeft richting. Het is nog niet te laat. Ook de politici in Den Haag en zelfs in Brussel ontvangen Maurice Beijk en luisteren naar zijn verhaal. Luisteren is het begin, maar het allerbelangrijkste volgens Maurice is doen. Zijn moto is Groen = Doen!

De zaterdag na de vrijwilligersdag rij ik voor surveillance op De Borkeld. Op het pad, even voorbij de schaapskooi, lopen 2 geiten los. Ze zijn over het schapenraster gesprongen en lopen onschuldig kijkend te grazen in de berm. Ik lach in mezelf. De geiten willen niet samen met al die schapen achter de omheining waar ze horen en waar het gras droog en kort is. Zij willen buiten het raster, waar het gras hoog en mals is, waar zij overal kunnen grazen waar ze zelf maar willen……out of the box, buiten de lijntjes en volhoudbaar. Of te wel Groen=doen!

 

 

NB Maurice Beijk neemt deel in de Maatschappelijke Adviesraad van Staatsbosbeheer in Overijssel. Deze raad adviseert het provinciehoofd van Staatsbosbeheer met als doel het maatschappelijk rendement en maatschappelijke inbedding van Staatsbosbeheer te vergroten.

reageren

geef een reactie

 • cor
  7 augustus 2023 om 20:46

  hier word ik nou blij van. Zulke mensen inspireren. Jij schrijft mooi.

  • Ine
   8 augustus 2023 om 14:40

   Dank je Cor 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog