www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een roodborstje met lef

7 augustus 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Jong roodborstje op het nest in centrum Nijverdal

Het is de eerste week van juli dat we op het terras van ons favoriete Italiaanse restaurant aan de Grote Straat in Nijverdal zitten. We hebben een heerlijk plekje aan de wadi en kijken uit op struiken en een fontein. Ik vertel mijn man enthousiast over het slim bedachte watersysteem, waarbij regenwater wordt opgeslagen onder de bomen in plaats van afgevoerd via het riool.

Het groen zorgt voor meer gezelligheid en rust in het centrum. Bovendien zorgt het voor meer insecten en is het goed voor de biodiversiteit. Met dit vergroeningsplan is Nijverdal koploper en een voorbeeld voor andere plaatsen. Mijn man hoort mijn bevlogen verhaal aan. Je zult getrouwd zijn met een boswachter. Alhoewel hij mijn verhalen meestal wel interessant vindt, dwalen zijn gedachten dit keer af. Zijn aandacht wordt getrokken door een roodborstje dat wat gestrest van de ene stoelleuning naar de ander hipt. Hij blijft maar in de buurt, ondanks de bezoekers op het terras.

Onze gastvrouw vertelt dat het roodborstje begin juli had gebroed tussen de graspollen in een ton midden op het terras. Wat een bijzondere plek. Roodborstjes hebben vaak een nest in heggen of aan slootkanten, in parken of tuinen. Als er maar insecten aanwezig zijn. Het liefst kevertjes, maar wormen en spinnen staan ook op het menu. Het feit dat dit vogeltje een nestje heeft gemaakt midden in de winkelstraat, op een terras van een restaurant, wil zeggen dat er toch voldoende voedsel aanbod en nestruimte is. Het ziet ernaar uit dat dit roodborstje inmiddels met haar tweede nestje van het jaar bezig is. Zij heeft hier haar territorium en bewaakt dat goed.

Complimenten aan de gemeente voor dit plan. Dat het bijdraagt aan de biodiversiteit heeft dit roodborstje laten zien. Laat het een stimulans zijn om het centrum verder te vergroenen.

Dit broedgeval is in ieder geval hoopgevend en wat wil het toeval? Zoals de duif het symbool van vrede is, is uitgerekend het roodborstje het symbool van hoop!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog