www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De hoge lat

8 januari 2024 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Eind september lukte het niet meer. Mijn hoofd zat overvol met indrukken en emoties en mijn lijf zat vol spanning. Ik had het idee dat ik thuis moest zijn als ik werkte. Eenmaal thuis dacht ik aan het werk dat nog gedaan moest worden. Het werk leidde eerst nog lekker af, totdat ik op beide vlakken niet meer scherp kon zijn. Ik moest mij ziek melden.

‘Ontspannen en leuke dingen doen’, was het advies. Dan ga ik eindelijk eens het Pieterpad lopen dacht ik ambitieus. Omdat de lat hoog leggen nu juist een valkuil was en deze 500 km lange afstandswandeling toch het nodige regelwerk kost, schaalde ik al snel af. Het Reggepad dan maar, dat is dichter bij huis en ook mooi. Ik kocht een routeboekje en vette mijn bergschoenen alvast in.

Eenmaal thuis voelde ik pas hoe moe ik was. Het strikken van mijn veters koste nog moeite. Het wandelen was slenteren. Geen doel, geen tempo. Als de zon plots door het wolkendek heen kwam bleef ik staan en draaide mijn gezicht ernaar toe. Ik liep te genieten van de herfstkleuren en zat  vol verwondering op de hurken te kijken naar een rups, die al kronkelend voor mij het paadje overstak.

Op een winterse ochtend begin ik mijn slenter-rondje in Zuna en tref daar tot mijn verrassing een groepje collega’s aan. Ze hebben de zaagkleding al aan en helmen op, klaar om jeneverbessen vrij te gaan zetten. Belangstellend vragen ze hoe het met mij gaat en bieden mij een kop koffie aan. Één van hen vertelt enthousiast dat er de laatste tijd een blauwe kiekendief aan het jagen is. Deze roofvogel is een havikachtige en met zijn scherpe ogen en oren een hele goede jager. Hij voelt zich in een moerasachtige omgeving als Zuna, prima thuis.

Een half uurtje later heb ik het geluk een blauwe kiekendief te zien! Het is een vrouwtje en die is niet blauw maar bruin met een witte stuit. Ze komt met flinke vaart naar beneden zetten en voor ik het weet grijpt ze in haar vlucht een koolmeesje. Het was in een paar seconden gebeurd. Veertjes dwarrelden naar beneden en vrouwtje kiekendief verdween. Wat een spektakel!

Die scherpte en snelheid van de kiekendief is geweldig. Nog onder de indruk slenter ik weer de heide af. Als ik straks weer hersteld ben en zo scherp en snel kan zijn als een blauwe kiekendief zou dat geweldig zijn….. maar ach, misschien leg ik de lat nu wel héél erg hoog.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Herman
  10 januari 2024 om 22:34

  Ha Ine, een mooie column, geniet van even een stapje terug, even de wereld vanuit een ander perspectief bekijken, en jezelf de rust geven, je van harte gegund!

 • Ineke Eppink
  9 januari 2024 om 11:49

  Dag Ine
  Rust kan je redden weet ik uit ervaring
  Geniet van elke dag
  Dan komt het vanzelf goed
  Gr Ineke

 • Roelof Heringa
  9 januari 2024 om 11:37

  Dag Ine, Ik zou zeggen: ‘doet heanig an…’
  Ik wens je een spoedig herstel en alle goeds voor het nieuwe jaar.
  Roelof

 • Karin In 't Veld
  9 januari 2024 om 10:33

  Vooral rustig aan, Ine! Ik wens je een voorspoedig herstel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog