www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Piekeren

7 maart 2024 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Foto: Pieterpadwandelaar Nicole IJkhout Verplak

Piekeren is een hardnekkig patroon, dat je ervan weerhoudt om in het moment te leven. Wanneer je piekert, creëer je vaak denkbeeldige problemen in je hoofd wat leidt tot onzekerheid, perfectionisme en de drang naar controle. Dit lees ik in een interessante bijdrage op LinkedIn van natuurcoach Lia van Loo. Als ik het artikel like, krijg ik de vraag wat ik persoonlijk doe om het piekeren te stoppen.

Nou dat is nogal een ingewikkeld vraagstuk, waar ik zomaar een nacht van wakker kan liggen. Piekeren is namelijk mijn specialiteit, ongewild weliswaar.

Hmmm…. Wandelen denk ik. Dat doe ik veel. Soms doelloos zwerven, soms een flinke lange afstand doorstappen. Beide manieren van wandelen kunnen het piekeren doen stoppen. Voordeel van een lange-afstand-wandeling is dat je na de eerste kilometers in een soort cadans komt; het zelfde ritme, dezelfde beweging. Niet denken, maar gewoon je ene been voor het andere zetten.

Het lopen van lange-afstand-wandelingen is populair. Regelmatig zie ik mensen het Pieter Pad over de Sallandse Heuvelrug lopen.  De etappe van Hellendoorn naar Holten is 16 kilometer en één van de mooiste etappes. Het biedt gevarieerd bos, heide, mooie uitzichten, bergen en slenken. Voor een geoefend LAW-er is de afstand wellicht wat kort en ik kreeg laatst de vraag of het aan te raden is om deze etappe te combineren met de etappe Holten-Laren. Natuurlijk kan dat. Die extra kilometers zijn pure anti-pieker-kilometers.

Ondanks deze filosofie, heb ik toch geantwoord dat ik dat niet zou doen. Hoe fijn is het om de tijd te hebben om de omgeving volledig in je op te nemen. Onderweg kom je langs schaapskooi Twilhaar waar je nu weer lammetjes kunt zien. In het bos lopend word je vanzelf rustig door de verschillende tinten groen. Je ziet grote plekken met vossenbes en oude boomstronken vol bekertjes mos. Tenslotte is het heerlijk om je meegenomen koffie op te drinken op het uitzichtpunt Holterberg, waar je bij helder weer zelfs Zutphen en Deventer kunt zien.

Neem de natuur volledig in je op en kijk dan of het piekeren stopt.

reageren

geef een reactie

 • Gerrit
  8 maart 2024 om 20:07

  Nou Ine, een passend verhaal dwaal je door onze mooie bossen en hoor je, waar de bomen zacht ruisen ,alleen de koekoek laat nog even op zich wachten.

  • Boswachter Ine Nijveld
   14 maart 2024 om 19:01

   Dank voor je reactie Gerrit, er valt nog veel te genieten ja en de koekoek is onderweg.

 • Thil Nijhof
  7 maart 2024 om 16:33

  Wederom een mooie kolom!
  “ de paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas”
  Een wandel lied bij de wandeling helpt tegen piekeren…….
  “Stop al je zorgen in je plunjezak en fluit fluit fluit….
  Nog zo’n toepasselijk wandellied.
  Nu nog genieten van de natuur en je komt herboren op de volgende stop aan!

  • Boswachter Ine Nijveld
   8 maart 2024 om 08:59

   Oh ja, stop al je zorgen in je plunjezak.. ik herinner mij dit liedje ineens weer. Is dat een scoutinglied? Nou hoe dan ook, met al die wandelliedjes erbij ben je zo weer een etappe verder 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog