www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Smoezen top 10

19 maart 2024 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Het is een heel bijzonder fenomeen, dat zich ieder voorjaar weer opnieuw aandient. Komende uit de winter openbaart het zich bij de eerste zonnestralen.

Zoals dolenthousiaste koeien die voor het eerst de wei in mogen, zo trekken veel mensen weer de natuur in. Auto’s worden voor slagbomen geparkeerd, mensen picknicken midden in de heide en vooral veel hondenbaasjes zijn totaal de kluts kwijt.

Bij de vraag waarom de hond losloopt variëren de antwoorden en we kunnen met gemak een smoezen top 10 opstellen:

Mijn hond doet niets, mijn hond loopt naast me, mijn hond is bang voor andere dieren, mijn hond wordt agressief aan de lijn, oh mag dat hier niet, ik dacht dat dit het losloopgebied was, iedereen loopt hier met loslopende hond, ik neem het risico en heb er graag een boete van 100 euro voor over, ik zeg mijn lidmaatschap op.

Al deze redenen zijn dan misschien vanzelfsprekend voor het baasje, maar daar heeft de natuur helemaal niets aan.

Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn. Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht, waardoor ze hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen.

Ook dit jaar hebben de natuurorganisaties de actie Welkom in de kraamkamer van moeder natuur.  We wijzen erop hoe belangrijk het is op de paden te blijven, je hond aangelijnd te houden en geen afval in de natuur achter te laten. Juist in de lente is de natuur op haar kwetsbaarst. Het is zo logisch, maar helaas nog niet vanzelfsprekend voor al onze gasten.

Wie goed opgelet heeft mist smoes nummer 10, die ik persoonlijk het origineelst vind; mijn hond wil niet poepen aan de lijn! Misschien heeft de hond behoefte aan wat privacy bij het poepen en wil het baasje even de andere kant opkijken? Dat moet niet zo moeilijk zijn na al die gemiste regelgevingsborden.

 

reageren

geef een reactie

  • hans de wolff
    3 mei 2024 om 20:31

    onbegrijpelijk je weet waarom het niet ka en toch doen met een lijn van 12 meter.

  • Monica
    19 maart 2024 om 09:45

    Ik mis nog een “smoes”. Als hier een bulldozer doorheen mag raggen om bomen te “oogsten”. Als die bulldozer geen rekening houdt met beschermde dieren of landschapselementen. Waarom moet mijn niet jagende hond dan wel aan de lijn? Alsjeblieft niet met het argument / smoes van 15 maart aankomen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog