www.boswachtersblog.nl/ Texel

Veel sterns in de Slufter op Texel

29 augustus 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

grote sterns 2

Het is een drukte van jewelste in de Slufter op Texel. Op sommige dagen staan er wel een paar duizend grote sterns op de zandplaat bij de Sluftermonding. Ze rusten er uit, maar dat gaat niet altijd stilletjes. Je kunt ze soms op grote afstand horen krijsen! Het is bijzonder om te horen en te zien, zoveel grote sterns bij elkaar. Het lijkt wel of steeds meer sterns deze mooie plek ontdekken.

Reizend gezelschap
Omdat er ook sterns tussen staan die een kleurring om hun poot hebben, kunnen onderzoekers zien dat er regelmatig andere individuen zijn. De vogels rusten dus waarschijnlijk niet steeds op dezelfde plek, maar reizen rond in het Noordzeegebied en rusten dan eens hier en dan eens daar. In de Slufter worden daarom bijvoorbeeld ook vogels gezien die op de Scheelhoekeilanden (Goeree) of op Griend uit het ei zijn gekomen. Uiteindelijk zullen ze allemaal naar het zuiden trekken om in Afrika te overwinteren.

Kwelder
De Slufter is het bekendste natuurgebied van het eiland. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzonder is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt, daar zijn er niet zoveel van in Nederland. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Er is dus een open verbinding met zee. In het verleden is een paar keer geprobeerd de buitenste zeedijk te sluiten, waardoor er geen zeewater meer in de Slufter zou stromen. Dat mislukte steeds en nu mag het zeewater vrijelijk het gebied in en uit stromen.

Rust
Om de sterns hun rust te gunnen heeft Staatsbosbeheer de borden in de Slufter verzet. De borden geven aan tot waar vrij rondgestruind mag worden. Die grens is nu iets verschoven zodat er geen mensen per ongeluk door de groep rustende sterns wandelen. Zo kunnen de vogels straks goed uitgerust aan hun grote reis naar het zuiden beginnen.

grote sterns
Meer weten?
De Slufter op Texel wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In onze digitale encyclopedie kun je meer lezen over dit bijzondere gebied en over grote sterns. Op de website van onderzoeksinstituut IMARES is meer te vinden over grote sterns met kleurringen. Er staat regelmatig een update. Onderzoeker Mardik Leopold vertelt aanstaande zondag over het onderzoek op Radio Texel, tijdens Natuurwijzer van 12:00-13:00.

http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/Expertisegebieden/Mariene-ecologie/Grote-Sterns-volgen-door-kleurringen.htm

bron: www.ecomare.nl

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Sandwich tern research on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    29 augustus 2015 om 19:27

    […] video about ringing these Texel Sandwich terns is […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog