www.boswachtersblog.nl/ Texel

Al zeker 282 paren lepelaars in De Geul op Texel, telling komt op Vroege Vogels TV.

11 mei 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMG_5253 web
In De Geul, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel, broeden al zeker 282 paar lepelaars. Staatsbosbeheer heeft vorige week de eerste telronde gedaan door van uit een vliegtuig foto’s te maken van de kolonie. Op deze manier zijn de lepelaars in dit moeras van wilgen en riet zonder ze te verstoren te tellen. Althans de meeste dieren, doordat een deel van de nesten onder de bomen wordt gemaakt zullen ze niet allemaal te zien zijn. Maar door dat dit alle jaren het geval is kunnen de gegevens wel vergeleken worden. De eerste jonge lepelaars vliegen al, terwijl er nog steeds vogels met broeden beginnen. Door na de tweede ronde de foto’s te vergelijken kan er geschat worden hoeveel er nog bijgekomen zijn. De laatste jaren herbergt deze grootste kolonie van Nederland ongeveer 420 – 450 paren. In De Muy zit al zeker tien paar, de laatste jaren komen hier de meeste paren pas in de loop van mei aan. Van de telling zijn opnamen gemaakt voor Vroege Vogels TV, de uitzinding is gepland op dinsdag 17 mei.
IMG_5032web
Door de hoge waterstand in de vallei bij de vestiging zitten ze ver van het uitkijkpunt en zijn de nesten ook tijdens de excursie (nog) niet te zien. Laat komers kunnen dankzij het zakken van het grondwater mogelijk dichterbij gaan broeden. Over vliegende lepelaars zijn wel goed te zien. Ze vangen nu vooral driedoornige stekelbaarsjes in de kop van Noord-Holland en later garnalen op het Wad.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Spoonbill, heron nests counted on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    12 mei 2016 om 21:08

    […] Texel spoonbill update, June 2015: here. And May 2016: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog