www.boswachtersblog.nl/ Texel

Mountainbikers krijgen voorlichting over fietsen in de natuur

8 november 2016 Jitske Esselaar in Texel

Mountainbiker

Mountainbikers die fietsen in de natuur blijven voorlichting krijgen over hoe zij zich het beste kunnen gedragen tijdens het fietsen in  (kwetsbare) natuur en over het rekening houden met  mederecreanten. Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties en de provincie Noord-Holland hebben dit besloten na een succesvolle pilot.

De voorlichting sluit aan bij de buitencode MTB die de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) in overleg met terreinbeheerders hebben vastgesteld. De voorlichting was nodig omdat  de regels nog niet voor iedereen duidelijk waren. De komende weken wordt er extra informatie verspreid en wordt er meer gecontroleerd.

De provinciebrede aanpak in 2015 richtte zich vooral op het beter bekend maken van de gedragscode en de regels in natuurgebieden. Dat wordt  voortgezet en gecombineerd met controle en handhaving. De gedragsregels maken het mogelijk dat er gemountainbiked kan worden zonder   de natuur en de mederecreanten te verstoren. Verstoring van dieren of overlast en onveilige situaties voor mederecreanten is zo te vermijden. De komende weken controleren handhavers vaker. Mountainbikers die zich niet aan de voorschriften houden riskeren een bekeuring.

Handhavingssamenwerking
Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN en Recreatie Noord-Holland hebben vorig jaar afgesproken meer te gaan samenwerken op het gebied van handhaving en voorlichting over gedragsregels. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij. Dit jaar richt de samenwerking zich op de voorlichting over en handhaving van de regels voor hondeneigenaren en mountainbikers in natuurterreinen en agressie tegen medewerkers van terreinbeheerders. Overtreders kennen soms de regels niet en zijn zich niet altijd bewust van impact van hun gedrag. Met een gezamenlijke aanpak en eenduidiger optreden zetten de organisaties hun capaciteit beter in.

reageren

geef een reactie

 • Johan
  9 november 2016 om 10:53

  Dat zijn dus geen toeristen maar gewoon de locals die er schijt aan hebben. Moeten ze vooral lekker mee doorgaan. Uiteindelijk hebben ze ook hun zelf te pakken….

 • Bert
  9 november 2016 om 10:44

  Johan er worden op Texel haast geen boetes gegeven want dat in niet toerist vriendelijk zei de handhaver zelf.Hij weet ook dat ze iedere zondag om 9 uur vanuit Den Burg vertrekken naar de horsmeertjes dus het zijn haast iedere week de zelfde personen.Maar toch worden er geen boetes gegeven.

 • Johan
  9 november 2016 om 10:35

  @Bert Je hebt grofweg drie groepen. Mensen die er om wat voor rede dan ook per ongeluk terecht zijn gekomen. (Toeristen die de MTB route niet konden vinden, route paaltje gemist, onbekend met de symbolen) Mountainbikers die zich gewoon aan de spelregels houden en op hun manier genieten van de natuur en rijden op de MTB route of paden waar gefietst mag worden. (geen uitleg nodig) En volk dat er willens en wetens rijd dat gewoon schijt heeft aan de spelregels. Behoor je tot de laatste groep is het gewoon €100,- aftikken.

 • Bert
  9 november 2016 om 09:16

  En denk je nu echt dat dat zal helpen ? Dit voorjaar vertelde een handhaver dat ze al jaren rond de Horsmeertjes fietsen in de broedperiode. Maar waarschuwen helpt niks het wordt tijd voor boetes ook voor loslopende honden en vogelaars die van de paden gaan. Let wel ik ben zelf een vogelaar.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog