www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bramen plukken op Texel: tips van de boswachter

30 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

“Er plukt hier iemand emmers vol bramen, is dat toegestaan?”, “Ik zie de perfecte bramenstruik maar moet van het wandelpad af om er te komen, mag dat?” “Ik wil bramenjam verkopen, kan ik de bramen die ik in de duinen heb geplukt gebruiken?” Aan de vragen die ik de afgelopen weken binnen kreeg is duidelijk te merken dat het bramenplukseizoen weer is begonnen. Deze 5 tips helpen je op weg bij het plukken van de lekkerste bramen, met respect voor de natuur.

Bramen zijn een belangrijke voedselvoorraad voor vogels zoals deze zwartkop. Foto: Twan Teunissen
 1. Gek op zoet? Ga voor de glimmende bramen
  De zoetste bramen zijn de gewone (bos)bramen, deze groeien vaak hoger en zijn over het hele eiland te vinden. Lager bij de grond groeien vooral dauwbramen, te herkennen aan hun dofblauwe kleur. Ook deze vruchten zijn eetbaar; heerlijk sappig maar wel wat zuurder.
 2. De lekkerste bramen laten vanzelf los
  Echt rijpe bramen vallen bijna in je hand zodra je ze pakt, je hoeft dus geen kracht te zetten. Wil de braam nog niet loslaten? Dan is de vrucht niet helemaal rijp en kun je deze beter laten hangen. Kijk voor het plukken ook altijd even of de braam niet is aangetast. Als dit wel het geval is kun deze beter achterlaten voor vogels om nog van te smullen.
 3. Buiten de paden plukken mag soms
  In natuurgebieden De Muy en De Bollekamer mag in september en oktober vrij geplukt worden, dus ook buiten de paden. In de andere gebieden mag je alleen de bramen langs de wandelpaden plukken, de overige bramen in deze gebieden zijn voor de vogels. Waar je ook plukt: beschadig de omgeving niet, breek bijvoorbeeld geen takken af om die achterste perfecte braam te bemachtigen.
 4. Pluk met mate
  Wildplukken mag volgens de wet eigenlijk niet, op kleine schaal en voor eigen gebruik staat Staatsbosbeheer het toe. Dan gaat het dus niet om emmers vol, de vruchtdragende struiken zijn in de eerste plaats namelijk een voedselvoorraad voor dieren. Binnenkort komen grote groepen zangvogels bijtanken in de Texelse duinen. Ze eten zich vol voor ze hun lange trektocht richting het zuiden vervolgen. Op grote schaal of voor commerciële doeleinden plukken is daarom niet toegestaan.
 5. Bescherm jezelf en let op teken
  Voorkom dat je vol schrammen thuiskomt door dichte schoenen en bedekkende kleding te dragen als je op pluk avontuur gaat. Als je zo lekker door de natuur hebt gestruind is het belangrijk om na afloop je lichaam te controleren op teken. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken
Foto: Marco van de Burgwal


··· Texelse Bramensmoothie ···

Ingrediënten voor twee personen:

 • 3 handjes gewone bramen
 • 1 kleine rode biet
 • 5 pruimen
 • 1 appel
 • 450 ml koud kraanwater

Schil de biet met een dunschiller en spoel af. Snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Doe de stukken in de blender samen met de helft van het water. Mix helemaal fijn.
Was de bramen en ontpit de pruimen. Doe deze samen met de stukjes appel en de rest van het water bij de bieten in de blender. Blend tot het een egale donkerpaarse smoothie is. Geniet!
Tip: de ingrediënten zijn allemaal lokaal te verkrijgen, bietjes bijvoorbeeld bij Novalishoeve in Den Hoorn en pruimen en appels o.a. bij Fruitbedrijf Molenbuurt in De Waal. Vanaf oktober heeft Novalishoeve ook weer boerenkool te koop, supergezond en ook heerlijk in een bramen smoothie! 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog