www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Van Zon, jonge hazen en weidevogelkuikens

19 mei 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Ik wandel over de dijk langs de polder Arkemheen. Het is heerlijk in het zonnetje. Eindelijk, we hebben wel even moeten wachten tot de lente echt op gang kwam.

De haas in het leger

Ik zie verderop in het weiland een paar bruine bolletjes. Met de verrekijker zie ik dat de hazen vrolijk hun oren in de lucht steken en langs elkaar heen huppen. Ik kan geen jongen zien, maar die zijn er ongetwijfeld. De hazen hebben hun rammeltijd (paartijd) in januari en na zes weken draagtijd worden de eerste jongen geboren. Hazen kunnen tot wel vier keer per jaar een nest jongen krijgen. Per keer komen er twee a drie jongen die in een open nest (leger) geboren worden. Meer dan een kuiltje in het hoge gras heeft de haas niet nodig.

Nog wat verder zie ik ganzen met hun jongen. De pluizenbolletjes zijn al aardig groot geworden. Terwijl ik door mijn kijker tuur, hoor ik de karkieten en de rietgorzen vrolijk fluiten in het hoge riet dat langs de sloot staat. Om de paar meter zit er een rietgors op een rietpluim die goed van zich laat horen.

Niet te vroeg maaien

Als ik doorgelopen ben naar de Nekkeveld kijk ik naar de kieviten en grutto’s. Ze zijn heel actief maar hier kan ik geen jongen ontwaren. Waarschijnlijk verschuilen ze zich tussen de sprieten en graspollen. De jongen zijn nestvlieders en gaan al snel nadat ze uit het ei gekropen zijn op pad met hun ouders om insecten te zoeken in het hoge gras. Ze kunnen zich daartussen mooi verstoppen voor predatoren. Arkemheen heeft een eigen waterpeil dat Staatsbosbeheer goed in de gaten houdt, om de ideale plas-dras situatie te kunnen creëren voor de weidevogels. Hierdoor komt het bodemleven van larven en wormen etc. dicht onder de grasmat te zitten en is zo beschikbaar voor de vogels. Ook het opbrengen van alleen ruige stalmest en geen drijfmest zorgt voor een rijker insectenleven waar de kuikens van afhankelijk zijn. Zo ontstaat er een optimaal gebied voor de weidevogels. Door pas half juni de eerste maaironde te doen, zijn de kuikens veilig voor de maaimachines tussen het hoge gras tot ze kunnen vliegen, of in elk geval kunnen vluchten naar een perceel dat nog niet gemaaid is.

De kuikens van de grauwe gans worden ook wel ‘pullen’ genoemd.

Beleef het mee!

Het is genieten om al die vogels zo bezig te zien en te horen in het gebied. Je hebt mooi zicht vanaf de dijk en het is een heerlijke wandeling vanaf het gemaal Hertog Reinout waar je kunt parkeren. Bij het gemaal is een klein bezoekerscentrum en je kunt er een kopje koffie drinken als ze open zijn.

Meer over weidevogels

BuitenGewoon van omroep gelderland heeft binnenkort een leuk item over de weidevogels in Arkemheen. BuitenGewoon is elke zaterdagavond op tv vanaf 17.20 en wordt elk uur herhaald; http://www.omroepgelderland.nl/buitengewoon

Groet Boswachter Jaël Bergwerff

reageren

geef een reactie

  • Sjoerd Stellingwerf
    19 mei 2017 om 13:51

    Indrukwekkend verslag, Jael. Zo maak je de lezers betrokken.
    Dank van een natuurvriend:
    Sjoerd Stellingwerf, oud-schaapherder, nu columnist

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog