www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Informatiepunt Natuurbrand op Radio Kootwijk

9 augustus 2019 boswachters in Veluwe

binnenkant watertoren Radio Kootwijk

Deze zomer geeft de brandweer Noord- en Oost-Gelderland gratis advies en informatie over natuurbrandpreventie aan bezoekers van Radio Kootwijk. In de watertoren is daarvoor een special infopunt geopend. Weten hoe je brand kunt voorkomen en wat je moet doen als er toch brand uitbreekt? Kom dan langs! Mensen die zelf in een natuurgebied wonen vinden er tips om hun huis tegen natuurbrand te beschermen.

Watertoren open voor publiek
Bijzonder is dat bezoekers nu een kijkje kunnen nemen in de watertoren, die normaal gesproken gesloten is. De watertoren van Radio Kootwijk dient sinds de sluiting van het zendergebouw niet meer als koelwater. De brandweer gebruikt het water uit de toren nu als extra watervoorziening bij het blussen van een grote natuurbrand.

flesje water in de watertoren

Bakkie ‘Bosbrand’
In samenwerking met het Apeldoornse koffiemerk ‘Bosbrand’ wordt je een heerlijk kopje koffie aangeboden. Bij het informatiepunt zijn ook flesjes water te krijgen.

Tips
Wat kun je zelf doen om natuurbrand te voorkomen?

  • Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
  • Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
  • Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
  • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.

Openingstijden
Het informatiepunt is deze zomer open in augustus en september. Iedere vrijdag en zaterdag bij mooi weer van 11.00-15.00. Ook in het weekend tijdens Open Monumentendag op 14 & 15 september. Op staatsbosbeheer.nl vind je meer info over bereikbaarheid van Radio Kootwijk.

reageren

geef een reactie

  • Yvonne Arentzen
    9 augustus 2019 om 15:14

    Preventieregel 1: rokers mogen hun gedoofde sigaret eh… weggooien?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog